Halálra ítéltek egy német állampolgárt Belaruszban

Azzal vádolták, hogy együttműködött az ukránokkal.

Forrás: MTI2024. 07. 19. 19:30
A halálra ítélt Rico Krieger. Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belaruszban halálra ítéltek egy német állampolgárt, akit terrorcselekmény elkövetésében találtak bűnösnek – adta hírül pénteken a Vjaszna Emberi Jogi Központ nevű fehérorosz civil szervezet. 

A közlemény szerint Rico Krieger 30 éves katonaorvos ügye kapcsolatba hozható az ukrán nemzeti gárdához tartozó, belarusz katonákból és Ukrajnába emigrált belarusz állampolgárokból verbuvált, Kasztusz Kalinouszki XIX. századi forradalmár nevét viselő zászlóaljjal, amely az ukrajnai háborúban harcol.

A Vjaszna rendelkezésére álló információk szerint a tavaly november óta letartóztatásban lévő férfi halálos ítéletét június 24-én mondta ki a minszki bíróság, miután az ügyészek terrorizmus, zsoldostevékenység, valamint szélsőséges szervezet létrehozása és Belaruszban elkövetett robbantások szervezése miatt szorgalmazták az elítélését.

– A külügyminisztérium és a minszki nagykövetség konzuli segítséget nyújtanak az érintettnek, illetve intenzíven fellépnek érdekében a belarusz hatóságoknál – áll a berlini külügyi tárca pénteken közzétett állásfoglalásában. – A halálbüntetés kegyetlen és embertelen formája a büntetésnek, amelyet Németország minden körülmények között elutasít – emelte ki a német diplomáciai tárca, hozzátéve, hogy világszerte küzdenek ennek a büntetési formának az eltörléséért.

Belaruszban nem ez az első eset, hogy a hatóságok Ukrajna érdekében végrehajtott szabotázs vádjával börtönöztek be vagy ítéltek el embereket. Az Aljakszandr Lukasenka által irányított ország az utolsó Európában, ahol még kiszabható halálbüntetés. A kivégzéseket titkos időpontban lőfegyverrel hajtják végre, az elítéltek holttestét pedig nem szolgáltatják vissza családjuknak, hanem ismeretlen helyen temetik el.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.