Orosz neonácik végezhettek a magyarokat kutyához hasonlító ukrán politikussal?

A közösségi médiában vállalta magára a merényletet egy szélsőséges szervezet.

2024. 07. 25. 10:36
Funeral of Former Ukrainian Deputy and linguist Iryna Farion in Lviv
Irina Farion lvivi temetése. Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy meg nem erősített hitelességű, rossz minőségű felvételt tettek közzé a közösségi médiában Irina Farion ukrán nyelvész és politikus meggyilkolásáról. Az először egy orosz Telegram-csatornán felbukkanó videóban az NS/WP (National-Socialism/White Power) nevű, oroszországi neonáci csoport vállalta magára a felelősséget a merényletért. A képsorokon kevés látszik, de hallatszanak a nő sikolyai, illetve úgy tűnik, azonosítható rajta a helyszín. Az ukrán hatóságok szűkszavú közlése szerint vizsgálják a felvételt.

Mint arról lapunk is beszámolt, nemrégiben a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városában lőtték le a szélsőséges kijelentéseiről ismert, hatvanesztendős nyelvészt. Az eddigi információk alapján gondosan megtervezett, profi merényletről lehetett szó: támadói korábban feltörték telefonját, így pontosan látták, mikor taxit hív, már vártak rá, mikor kilépett otthonából. A gyilkos korábban többször járt a helyszínen, felderítette a környéket. A nyomozást bonyolítja, hogy az ukrán elektromos hálózatot ért támadások miatt a biztonsági kamerák nem működtek.

A merényletet magára vállaló szervezet egy manifesztumot is közzétett a videóval együtt. Híradások szerint ebben bővebb részletezés nélkül „árulónak” nevezik Irina Fariont, illetve figyelmeztetnek, hogy csak faji háborút szabadna vívni. Wikipédia-oldaluk szerint a 2000-es években életre hívott NS/WP egy oroszországi neonáci csoportosulás, melyet a moszkvai bíróság is terrorszervezetté nyilvánított. 

Fotó: AFP

Miért kerülhetett egy nyelvész a célkeresztjükbe? Irina Farion a szélsőséges Szvoboda párt tagja volt, 2012 és 2014 között két évig parlamenti képviselőként is dolgozott. Elsősorban az orosz nyelv ellen folytatott küzdelméről volt ismert. Legutóbb azzal a kijelentéseivel vált hírhedtté, hogy az ukrán katonák nem nevezhetők ukránoknak, ha oroszul beszélnek – ezt a fegyveres erők is nagy felháborodással fogadták. De a kárpátaljai magyarokba is páros lábbal szállt bele, kutyákhoz hasonlította és debileknek nevezte őket.

Hallgassanak ide, amikor elküldünk egy kutyát egy oktatásra, az a kutya egy hónap múlva úgy tér haza, hogy ismeri az »ülj!, állj!, fekszik!« parancsszavakat. Nekik pedig hét év kell ahhoz, hogy megtanulják Sztepan Bandera, Tarasz Sevcsenko és Leszja Ukrajinka nyelvét? Szükségünk van ennyi debilre Ukrajnában?

„Vegyék az útleveleiket, melyeket Magyarország adott nekik, és menjenek Magyarországra. Miért kellene nekem etetni őket, miért kellene nekem pénzt adni a magyar, román, orosz és lengyel iskolák számára?”

idézte őt az Index.

Ellenségei tehát bőven akadtak a megosztó politikusnak. A merénylet után az ukrán belügyminisztérium, illetve a Szvoboda is azonnal Moszkvára mutogatott.

Az áldozattól a hét elején több ezer ember vett búcsút Lvivben. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.