Svéd miniszterelnök: Orbán Viktor megcsúfolja az ukrán népet

Éles kritikája ellenére Ulf Kristersson elismerte, más nem akar békét az Európai Unióban.

2024. 07. 06. 16:08
ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásuk után tartott moszkvai sajtótájékoztatón 2024. július 5-én. Fotó: Benko Vivien Cher Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éles kritikával illette a svéd miniszterelnök Orbán Viktort moszkvai látogatása kapcsán. Ulf Kristersson – aki februárban azért utazott Budapestre, hogy a hosszan elnyúló svéd NATO-csatlakozás végére pont kerülhessen – úgy vélekedett, a magyar miniszterelnök megcsúfolta a szabadságért küzdő ukrán népet. Posztjában – akarata ellenére – elismerte, a magyar miniszterelnök az egyetlen, aki békét akar az unióban, hiszen egyetlenegy miniszterelnök, államfő nem áll mögötte. A svéd kommentelők reakciójából viszont az derül ki, az egyszerű polgárok egészen másképp gondolkodnak az útról. 

A svéd miniszterelnök már Orbán Viktor moszkvai megérkezése előtt posztolt az X-en. Azzal kezdte Ulf Kristersson bejegyzését, hogy a magyar miniszterelnök felelőtlen és illojális, mivel arra használja a magyar EU-elnökséget, hogy meglátogassa Moszkvát és Putyin elnököt. „Rossz üzenetet küld a világnak, és megcsúfolja a szabadságáért küzdő ukrán népet” – írta Kristersson a bejegyzésében, amelyben így folytatta: „Orbán Viktor ebben egyedül van, nem az Európai Unió és nem a többi uniós állam- és kormányfő nevében beszél.”

Bejegyzése alatt éles kritikát kapott honfitársaitól.

Az egyik svéd nevű kommentelő azt írja, valóban ő az egyetlen, aki kilóg a sorból. „Ő az európaiakért áll ki. Ő minden értelemben az Ön ellentéte: őszinte, gondoskodó, népszerű, hazafias, józan, alázatos, hozzáértő, nem korrupt.” Egy másik, szintén svéd nevű kommentelő pedig némi gúnnyal azt írta, hogy „tehát felelőtlenség békét teremteni és megakadályozni egy harmadik világháborút, de milliárdokat és a háborút elnyújtó fegyvereket küldeni felelős viselkedés. Egyértelmű, nem akarsz szembeszállni a munkáltatóddal.” 

A Dagens Nyheter politikai napilap vezércikkében arról értekezik, hogy a háború a Kreml gyengeségéről szól, az orosz birodalom felbomlásának legújabb szakasza, amely már legalább száz éve tart. A „különleges katonai hadművelet” teljes kudarc, ami felgyorsítja a birodalom szétesését. De nincs mindenki ezen a véleményen Európában a lap szerint, ugyanis Orbán Viktor azt állítja, hogy ez egy testvérháború két szláv nép között, és ez az európaiakat nem érinti. Ezzel azt mondja a magyar miniszterelnök, hogy a birodalom fennmarad, Oroszország pedig minden jövőbeli háborút meg fog nyerni. Nyomtatott szombati lapszámában pedig azon kesereg, hogy az ukránok csak pár napig lehettek büszkék Orbán Viktorra, moszkvai látogatása rendkívül nyugtalanító számukra. 

A svéd közrádió hosszú riportban foglalkozott az úttal, melyben a rádió kijevi és brüsszeli tudósítóján kívül egy zöldpárti európai parlamenti képviselő szólalt meg. Az utóbbi az évek óta unalomig ismert paneleket mondta csak el, többek között hogy hogyan szűnt meg a sajtószabadság, a bíróságok függetlensége és általában a jogállamiság Magyarországon. A Sveriges Radio kijevi tudósítója azt emelte ki, annak ellenére, hogy az unió vezető politikusai kijelentették, hogy Orbán Viktornak nincs felhatalmazása az EU-t képviselni Moszkvában, Putyin ezt a látogatást mégis úgy üdvözölte, hogy végre az EU vezetője is ellátogatott Moszkvába. A kommentátor szintén kijelentette az EU által éles kritikával illetett látogatás kapcsán, hogy már eleve jogállamisági eljárás folyik Magyarország ellen, egy ilyen típusú látogatás mindenképpen negatívan befolyásolja majd az ország politikai megítélését. Hozzátette, a kijevi látogatásán nem említette a magyar miniszterelnök, hogy Moszkvába is elmegy. Ha így tett volna, egész más lett volna a Zelenszkijjel való találkozás hangvétele.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásuk után tartott moszkvai sajtótájékoztatón 2024. július 5-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.