Orbán Viktor békemissziójától hangos Lengyelország

A lengyel médiában meglehetősen nagy visszhangot keltett Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai látogatása és tárgyalása Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, legfelsőbb szintű hivatalos nyilatkozatok azonban csak elvétve hangoztak el. Lengyelország köztudomásúlag Ukrajna egyik legfőbb támogatója és a balti államokkal együtt Oroszország vezető európai ellenfele.

2024. 07. 06. 14:15
ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog tárgyalásuk előtt Moszkvában 2024. július 5-én. Fotó: Benko Vivien Cher Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Malgorzata Paprocka, az államfői hivatal vezetője bírálta a magyar kormányfő moszkvai útját és találkozóját Putyinnal. „Valamennyien tudjuk, hogy milyen különleges helyzetben van Magyarország az energetikai függősége és Oroszországgal fenntartott szoros együttműködése miatt” – jelentette ki a Polsat News televíziós hírcsatornának nyilatkozva. „De úgy véljük, ez nem elegendő érv az európai szolidaritás megtörésére” – tette hozzá.

„Látjuk, mi történik Ukrajnában, milyen módszereket alkalmaznak az orosz katonák. És emlékszünk a magyar történelemre, legalább 1956-ra. Vajon az akkori hősök megértéssel szemlélnék Orbán úr mai magatartását? Azt gondolom, ide egy nagyon nagy kérdőjelet kell tenni” – fogalmazott. 

Paprocka amiatt is bírálta a magyar miniszterelnököt, hogy senkinek sem beszélt a terveiről moszkvai látogatása előtt. Emellett a hivatalvezető leszögezte, hogy béketárgyalások kizárólag Ukrajna részvételével történhetnek, és csakis olyan feltételekkel, amelyeket a kijevi hatóságok elfogadnak.

„Ebben a háborúban egyértelmű, hogy ki az agresszor és ki az áldozat” – jelentette ki. Donald Tusk miniszterelnök még Orbán Viktor moszkvai látogatásának hivatalos bejelentése előtt, június 4-én ezt a kérdést intézte a magyar miniszterelnökhöz az X platformon: „Az ön moszkvai látogatásáról szóló híresztelések nem lehetnek igazak. Vagy mégis?” Korábban úgy nyilatkozott, hogy Orbánnal hűvös a viszonya, éles politikai vitában áll vele.

Jaroslaw Kaczynski, a korábbi kormányzó, jelenleg ellenzéki nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke egy sajtóértekezleten kérdésre válaszolva így értékelte Orbán Viktor moszkvai látogatását:

Semmi kétség, hogy Orbán miniszterelnök valamiféle békemegállapodást szeretne elérni, vagy legalábbis megtenni az első lépéseket ebben az irányban, hiszen előzőleg Kijevben járt. Sohasem titkoltuk, hogy nézetkülönbségek vannak köztünk az ukrán kérdésben

– hangsúlyozta, emlékeztetve, hogy ezeket már az első, a PiS választási győzelme után tartott 2016. januári hosszú tárgyalásukon megállapították.

Figyelembe kell venni a lengyel és a magyar nép különböző történelmét – mondta Kaczynski. „De Orbán miniszterelnök továbbra is szövetségesünk” – szögezte le.  A PAP állami hírügynökség a magyar kormányfő és az orosz elnök közös sajtóértekezletéből kiemelte, hogy Orbán szerint „Oroszország és Ukrajna álláspontja nagyon távol van egymástól, és még sok lépésre van szükség a háború lezárásához”, valamint, hogy a féléves magyar EU-elnökség legfontosabb feladata a békéért folytatott küzdelem. 

A wPolityce.pl konzervatív hírportál arra helyezte a hangsúlyt, hogy Magyarország egyike azoknak a kevés számú országoknak, amelyek mindkét hadviselő féllel kapcsolatot tartanak, és szintén kiemelte Orbán Viktornak azt a kijelentését, hogy a magyar elnökség legfontosabb feladatának a békéért folytatott küzdelmet tekinti, és hogy ez a béke diplomácia és a kommunikációs csatornák nyitva tartása nélkül nem érhető el. 

Végül a balliberális Gazeta Wyborcza értékelése szerint „Orbán váratlan moszkvai útja megdöbbenést és dühös reakciókat váltott ki mind az EU szintjén, mind a tagországokban, de a magyar politika szempontjából nem okozott meglepetést, és nem is volt logikátlan. Éppen ellenkezőleg: ha valaha valóban sor kerül tárgyalásokra Oroszország és Ukrajna között, kapóra jöhet az az ember, aki képes a másik fél értelmére hatni ebben az ügyben. (…) Ezért kijevi látogatása pozitív meglepetés. Visszatért a régi, jó Orbán” – értékelt a lap.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (balra) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog tárgyalásuk előtt Moszkvában 2024. július 5-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.