Ha Biden bukik, más szelek fognak fújni Washingtonból

Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója lapunknak arról beszélt, hogy már az amerikai vezetőváltás ténye is békülékenyebb hangulatot teremthet, Donald Trump pedig elindíthatja a békefolyamatot. Mint ismert, a republikánusok elnökjelöltje azonos állásponton van Orbán Viktorral az orosz–ukrán háború kapcsán. Mindketten azt szorgalmazzák, hogy minél hamarabb tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. A háborút ugyanis nem a csatatéren kell eldönteni.

2024. 07. 16. 20:01
Fotó: Erin Schaff
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Merőben megváltozik az amerikai politika széljárása a Joe Biden-korszak után. A demokrata vezetők mindig is a háborúban voltak érdekeltek, szerintük ugyanis a békében nincs pénz. Joe Biden elnöksége alatt az Egyesült Államok úgy öntötte a pénzt az orosz–ukrán háborúba, mintha nem lenne holnap, többek között emiatt húzódik el a vérontás Ukrajnában. Többször kiderült az is, hogy nem véletlenül, hiszen ez a demokrata pénzemberek üzleti érdeke. Az Egyesült Államok a demokrata elnökök vezetése alatt folyamatosan háborút szított szerte a világban.

Donald Trump elnökké választásával elindulhat egy békefolyamat a világban. A republikánusok elnökjelöltje többször is hangsúlyozta, hogy rövid idő alatt véget vetne az orosz–ukrán háborúnak, és az, hogy J. D. Vance lett az alelnökjelöltje, arra utal, hogy ezt komolyan gondolja – mondta lapunknak Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója. Mint arra rámutatott, Vance az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatások egyik legnagyobb ellenzője a szenátusban.

Trump a novemberi megválasztása esetén jó eséllyel megpróbálkozik majd az ukrajnai konfliktus tárgyalásos rendezésével, és az amerikai érdekeket valamilyen kompromisszum révén érvényre juttatni. Persze a békéhez a többi érintett nyitottságára is szükség lesz, azonban már az amerikai vezetőváltás ténye is békülékenyebb hangulatot teremthet az amerikai–orosz viszonyban, míg Joe Biden újraválasztása fenntartaná a jelenlegi bizonytalan állapotot, az eszkaláció veszélyével együtt

– hangsúlyozta az elemző.

Mint ismert, Donald Trump és alelnökjelöltjének hozzáállása merőben megegyezik azzal, amit Orbán Viktor is hangoztat, és amelynek üzenetét a miniszterelnök a békemissziója alatt a világ vezető hatalmaihoz eljuttatta a látogatások során.

A kormányfő szerint nem a csatatéren kell véget vetni a háborúnak, hanem a tárgyalóasztalnál. Minél előbb tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, nem pedig további vérontásra. 

 

Most Trumpnak van nagyobb esélye

A Donald Trump elleni merényletkísérlet után sokan úgy gondolják, hogy az amerikai elnökválasztás már eldőlt, és Trump lesz a győztes. Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég politikai elemzési igazgatója szerint azonban nem ennyire egyszerű a helyzet. – A választás november 5-én fog majd eldőlni, addig pedig sok minden történhet. A merényletkísérlet nyilvánvalóan növelte Donald Trump esélyeit, de a demokrata vezetésnek erre kell majd valamilyen választ találnia, s ha majd az erre adott válaszukat is ismerjük, akkor fogjuk már jobban látni, hogy kinek van nagyobb esélye.

Most Trumpnak van nagyobb esélye, ez vitathatatlan – emelte ki.

– Trump most államférfiúi kampányt folyat, nyilván az egyesítésre helyezi a hangsúlyt – mutatott rá a politológus. Mint mondta, Trump jól csinálja, amikor azt mondja, hogy az amerikaiaknak egyesülni kell. – Tehát nem megosztó, polarizáló beszédet mond és fog még ezután mondani. Ha pedig Trump mérsékeltebb hangnemet használ, biztos, hogy a politikai ellenfeleinek is mérsékeltebbnek kell lenniük. Mert aki most polarizál, az gyengébbnek mutatkozik, és bármi történik, az az ő felelőssége lesz – szögezte le a szakértő.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/The New York Times/Erin Schaff)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.