Zelenszkij dührohamot kapott az indiai miniszterelnök oroszországi útjától

Az ukrán elnök bírálta az indiai miniszterelnök, Narendra Modi moszkvai látogatását. Zelenszkij szerint ez óriási csalódás és megsemmisítő csapás a béketörekvésekre.

2024. 07. 09. 9:40
PUTYIN, Vlagyimir; MODI, Narendra
Novo-Ogarjovo, 2024. július 8. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Narendra Modi indiai miniszterelnök golfautóban a Moszkva melletti, novo-ogarjovói vidéki elnöki rezidencián 2024. július 8-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov Fotó: Szergej Bobiljov
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij úgy jellemezte Modi látogatását, mint „hatalmas csalódást és pusztító csapást a béketörekvésekre”, különösen mivel ugyanazon a napon történt, amikor az ukránok szerint egy orosz rakéta csapódott egy kijevi gyermekkórházba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél a Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel tartott sajtóértekezleten, miután kétoldalú biztonsági megállapodást írtak alá a varsói kormányfői hivatalban 2024. július 8-án, az Ukrajna elleni orosz háború harmadik évében. (Fotó: MTI/EPA/PAP/Rafal Guz)
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél a Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel tartott sajtóértekezleten, miután kétoldalú biztonsági megállapodást írtak alá a varsói kormányfői hivatalban 2024. július 8-án, az Ukrajna elleni orosz háború harmadik évében (Fotó: MTI/EPA/PAP/Rafal Guz)

Narendra Modi indiai miniszterelnök hétfőn találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, írja a CNN. Modi kétnapos útja az első oroszországi látogatása az ukrajnai háború csaknem két és fél évvel ezelőtti kitörése óta. A Moszkvához közeli Novo-Ogarjovóban lévő rezidenciáján fogadta Putyin az indiai miniszterelnököt. Putyin gratulált az indiai vezetőnek miniszterelnöki újraválasztásához. A felek hivatalos megbeszélései kedden lesznek. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy a tárgyalásokat követően nem lesz sajtótájékoztató – írja az MTI. 

Zelenszkij bírálta ezt a találkozót.

Óriási csalódás és megsemmisítő csapás a béketörekvésekre, hogy a világ legnagyobb demokráciájának vezetője egy ilyen napon Moszkvában felkarolja a világ legvéresebb bűnözőjét

 – közölte Zelenszkij hétfőn, utalva a halálos orosz támadásokra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Narendra Modi indiai miniszterelnököt üdvözli a Moszkva melletti, novo-ogarjovói vidéki elnöki rezidencián 2024. július 8-án. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov)
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Narendra Modi indiai miniszterelnököt üdvözli a Moszkva melletti, novo-ogarjovói vidéki elnöki rezidencián 2024. július 8-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov)

Mint arról lapunk korábban beszámolt, hétfőn Oroszország nagy erejű rakétatámadást indított Ukrajna ellen. Kijev szerint orosz rakéta talált el egy gyermekkórházat. Ezzel kapcsolatban az ukrán elnök legutóbbi X-bejegyzésében úgy fogalmazott:

Folytatódik a tegnapi orosz rakétatámadás utáni mentőakció. Jelenleg 38 halottról számoltak be, köztük négy gyerekről. Részvétem a tragédia által érintett családoknak és barátoknak.

Zelenszkij beszámolt arról is, hogy 190 ember megsérült, ők segítséget kapnak. 

Egyes területeken, ahol a rakéták becsapódtak, a mentés egész éjszaka folytatódott. Csaknem 400 mentő vett részt ebben – húzta alá Volodimir Zelenszkij. Kiemelte:

Folytatjuk munkánkat városaink és közösségeink orosz terror elleni védelmének fokozása érdekében. Lesznek döntések. A világnak megvan ehhez a szükséges ereje.

Eközben Moszkva tagadja, hogy köze lenne a gyermekkórház elleni csapáshoz. Mint arról lapunk korábban beszámolt, az orosz sajtó szerint Kijev kijelentései arról, hogy Oroszország állítólag szándékos támadást indított ukrajnai polgári célpontok ellen, teljesen valótlanok. Az ukrán hatóságok jelentéseit az orosz védelmi minisztérium cáfolta.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Narendra Modi indiai miniszterelnök golfautóban a Moszkva melletti, novo-ogarjovói vidéki elnöki rezidencián 2024. július 8-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.