Lukasenka: Ukrajna megsértette Belarusz légterét

Ukrajna pénteken megsértette Belarusz légterét, az ország légierejét riadóztatták, amely a légi célpontokat megsemmisítette – közölte szombaton Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök a Belta belarusz hírügynökség jelentése szerint. Az államfő elrendelte a csapatai két taktikai irányba történő megerősítését.

Forrás: MTI, Lenta.ru2024. 08. 10. 13:36
Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök részt vesz a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) tagállami vezetőinek asztanai csúcstalálkozóján 2024. július 4-én. Fotó: Szergej SZAVOSTJANOV Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belarusz a kijevi hatóságok tudomására hozta, hogy az ukrán oldalról érkező fenyegetések nem maradnak válasz nélkül – mondta Lukasenka. Az elnök nem pontosította, hogy milyen légi célpontokról van szó, valószínűleg drónok voltak, jelentette az MTI.

Vlagyimir Putyin elnök (j) és belarusz kollégája, Aljakszandr Lukasenka (k) 2024. július 25-én ellátogat az észak-oroszországi Valaam kolostorba (Fotó: AFP/Alekszandr Kazakov)

Lukasenka elmondta, hogy Minszk tájékoztatta Oroszországot a belarusz légtérbe berepülő légi eszközökről, amelyek egy része átrepült Oroszország fölé, ahol az orosz légvédelem megsemmisítette azokat Jaroszlavl térségében.

Lukasenka elnök elrendelte a csapatok két taktikai irányba történő megerősítését. Ezt Viktor Hrenyin, az ország védelmi minisztere nyilatkozta – írja a BelTA. 

A miniszter szerint csapatcsoportosításokról van szó Homel és Mazir irányában. Mindkét terület Belarusz délkeleti részén található, és az ukrajnai Szumi régióval és az oroszországi Brjanszk régióval határos, írja a Lenta.ru.

Lapunk korábban megírta, hogy Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök a napokban felszólította országa lakosságát, hogy ne aggódjanak túlságosan a köztársaság elleni katonai akció lehetősége miatt, mondván, hogy Minszk választ tud adni azoknak, akik megtámadnák, számolt be a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök részt vesz a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) tagállami vezetőinek asztanai csúcstalálkozóján 2024. július 4-én. (Fotó: AFP/Szergej Szavostjanov)

 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.