Néhány kilométerre dúlnak a harcok, fennáll a nukleáris incidens veszélye a kurszki atomerőműnél

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója járt a létesítményben.

Forrás: MTI2024. 08. 27. 20:21
GROSSI, Rafael
Kurcsatov, 2024. augusztus 27. A Roszatom orosz állami atomenergetikai társaság sajtószolgálatának videófelvételérõl készített képén Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) fõigazgatója (k) látogatást tesz a nyugat-oroszországi Kurszki terület Kurcsatov városánál mûködõ atomerõmûben 2024. augusztus 27-én. Grossi kijelentette, hogy dróntámadás nyomait látta az ukrán határ közelében levõ létesítmény területén, és a harci cselekmények miatt fennáll a nukleáris incidens veszélye a kurszki atomerõmûben. MTI/EPA/Roszatom sajtószolgálata Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fennáll a nukleáris incidens veszélye a kurszki atomerőműnél – jelentette ki Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, miután kedden az Ukrajnával határos Kurszk megyében felkereste a Kurcsatovban működő létesítményt.

– Itt most fennáll egy nukleáris incidens veszélye

– mondta Grossi újságíróknak, hozzátéve, hogy az erőmű megtekintése során dróntámadások nyomait látta. – Ma elmondták nekem, hogy több esetben is dróntámadás érte a területet (a kurszki atomerőmű területét), a létesítményeket. Én, az erőműben járva, láttam ezeknek a támadásoknak a nyomait – mondta. – Egészében véve az a tény, hogy az atomerőműtől néhány kilométerre harci cselekmények zajlanak, nagy aggályokat, nyugtalanságot kelt a biztonsági rendszerrel kapcsolatban – tette hozzá.

Leszögezte, hogy egy atomerőmű semmilyen körülmények között sem lehet katonai akció célpontja, és egyik fél sem használhatja fel katonai célokra. Hangsúlyozta, hogy egy erőmű biztonsági rendszereinek minden körülmények között teljes mértékben működőképesnek kell lenniük.

Grossi, aki elmondta, hogy járt egy működő erőművi blokk reaktorcsarnokában, gépházában és vezérlőtermében, valamint a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolójában is, megállapította, hogy a kurszki erőmű a normálishoz nagyon közeli üzemmódban működik. Hangsúlyozta, hogy a NAÜ az egész világon felelős a nukleáris biztonsági és védelmi rendszer fenntartásáért a nukleáris létesítményekben. Mint mondta, azért fogadta el Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívását és látogatott el a kurszki atomerőműbe csoportjával, hogy személyesen értékelje a helyzetet és az orosz kollégákkal együtt találjon megoldásokat. A NAÜ főigazgatóját a nap folyamán fogadta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Közölte, hogy a jövő héten szándékában áll találkozni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és egyebek között megvitassa vele a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult helyzetet, valamint hogy a NAÜ, Kijev kérésének megfelelően, bővítse megfigyelőinek jelenlétét más ukrajnai nukleáris létesítményekre is.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy készíthet-e az ukrán fél piszkos bombát, Grossi kijelentette, hogy a NAÜ Ukrajna összes nukleáris létesítményében jelen van, és nem látja jelét, hogy anyagok szivárognának el egy ilyen eszköz összeállításához. 

Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója közölte, hogy a NAÜ küldöttségének megmutatták a kurszki atomerőmű elleni ukrán támadások nyomát. Mint mondta, nem lehet kétséges, hogy ki hajtotta végre ezeket a csapásokat, honnan érkeztek. Putyin csütörtökön jelentette be, hogy Ukrajna megkísérelt dróncsapást mérni a kurszki atomerőműre.

Az erőmű sajtószolgálatának közleménye kedden idézte Vagyim Jeleckih személyzeti igazgatóhelyettest, aki szerint az orosz szakszolgálatok minden biztonsági intézkedést meghoznak a létesítmény maximális védelme érdekében, és hogy urai a helyzetnek, az üzemi körülményeket ellenőrzés alatt tartják. Artyom Sarov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma tájékoztatáspolitikai osztályának igazgatóhelyettese közölte, hogy a kurszki régióban a háttérsugárzás normális.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.