Orosz helikopterek támadták az ukrán fegyveres erőket a kurszki határvidéken + videó

Az éjszaka folyamán orosz Ka–52-es helikopterek csapást mértek az Ukrán Fegyveres Erők páncélozott és egyéb katonai felszerelésére a Kurszk régió határvidékén – jelentette a védelmi minisztérium. Ukrán források szerint az orosz erők ismét termobárikus bombákat vetettek be

Forrás: RIA Novosztyi2024. 08. 11. 6:48
Egy orosz Kamov Ka-52 helikopter repül el a szíriai Tartus kikötőváros partjainál 2022. július 25-én. Fotó: LOUAI BESHARA Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A légicsapást irányítatlan S-8-as légi rakétákkal hajtották végre felderítő célpontok ellen – áll az orosz minisztérium közleményében, jelentette a RIA Novosztyi.

Videót is közzétettek a támadásról.

A fegyverek bevetése után a legénység rakétaelhárító manővert hajtott végre, hőcsapdákat oldott ki és visszatért az indulási helyszínre. A minisztérium azt is hozzátette, hogy a jelentések szerint a célpontokat sikeresen megsemmisítették.

Mint arról korábban is írtunk, a héten az ukrán csapatok megkísérelték elfoglalni a Kurszki régió területét. Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök szerint a katonaság megállította az ellenség előrenyomulását. Kurszk, Belgorod és Brjanszk régiókban terrorellenes műveleti rendszert vezettek be.

A Sky News pedig arról írt, hogy az orosz katonaság a légicsapások mellett termobárikus bombát, más néven vákuumbombát vetett be az ukrán erők ellen.

A termobárikus bomba az extra forró robbanásából származó nyomással képes elpárologtatni az emberi testeket.

Nem ez az első eset, hogy Moszkvából ilyen fegyvereket vetettek be, ukrán tisztviselők korábban azt állították, hogy ezeket már használták 2022-ben néhány héttel a háború kezdete után. A vákuumbombák használata nem sérti a nemzetközi jogot, a civilek célba vétele viszont igen.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a Kurszkra, valamint az Ukrajnával határos szomszédos Belgorod és Brjanszk régiókra bejelentett intézkedések lehetővé teszik a kormány számára a lakosok áthelyezését, a telekommunikáció irányítását és a járművek elkobzását is.

A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint 76 000 embert evakuáltak a Kurszki régióból.

Ukrajna a kurszki hadműveletet nem kommentálta, annak céljai bizonytalanok, írja a Sky News.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök tegnap a közösségi oldalára feltett videóban mondott köszönetet a kurszki hadművelet résztvevőinek.

Köszönetet mondok honvédségünk minden egységének, aki ezt lehetővé teszi. Ukrajna bebizonyítja, hogy valóban tudja, hogyan állítsa helyre az igazságszolgáltatást, és gyakoroljon nyomást az agresszorra.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy ezen a héten megkapott amerikai fegyverek között Stinger rakéták, HIMARS lőszerek és a 155 mm-es tüzérségi lövedékek is vannak és az ukrán erők azon dolgoznak, hogy biztosítsák a szükséges logisztikát, hogy ezek minél gyorsabban eljussanak a frontra.

Borítókép: Illusztráció, egy orosz Kamov Ka–52 helikopter repül el a szíriai Tartus kikötőváros partjainál 2022. július 25-én (Fotó: AFP/Louai Beshara)

 



 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.