A Krím 2 akció kudarcát az ukrán katonai vezetésen belüli belharc okozhatta

Az ukrán különleges erők sikertelen kísérlete a fekete-tengeri fúrótorony elfoglalására a feszültségek újabb jelét mutathatja az ukrán katonai vezetés belső köreiben.

2024. 09. 12. 6:15
Ukrajna katonai hírszerzésének főnöke, Kirilo Budanov
Ukrajna katonai hírszerzésének főnöke, Kirilo Budanov Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán különleges erők sikertelen kísérlete a fekete-tengeri fúrótorony elfoglalására rávilágít az ukrán katonai vezetésben fennálló belharcokra. Vaszilij Prozorov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt munkatársa szerint a sikertelen akció a Katonai Hírszerzési Igazgatóság (GUR) vezetője, Kirilo Budanov, és az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij közötti hatalmi harcot tükrözi.

A TASZSZ hírügynökség beszámolója alapján Prozorov úgy véli, hogy az ukrán haditengerészet erőinek minden Oroszország elleni rajtaütése az elmúlt években Budanov parancsnoksága alatt történt, jelentős médianyilvánosságot biztosítva neki. 

Az Orosz Védelmi Minisztérium azt közölte, hogy az ukrán haditengerészet 14 amerikai hajóval indított akciót a Krím–2 orosz fúrótorony elfoglalására.

Az orosz fúrótorony elfoglalására az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatósága tizennégy amerikai Willard »Sea Force« hajóból álló tengeri partraszálló egységet küldött az ukrán haditengerészet különleges műveleti erőinek tagjaival

– írták közleményükben.

Az orosz Fekete-tengeri Flotta közbelépése eredményeként a harcok során nyolc ukrán hajót elsüllyesztettek. A fennmaradó hat ukrán hajó visszafordult, a sebesült katonákat hátrahagyták. Az orosz katonai források szerint az akció kudarcba fulladt, súlyos veszteségekkel járt az ukránoknak.

Az incidens tovább mélyítheti az ukrán katonai vezetésben meglévő belső ellentéteket, újabb kihívások elé állítva az ukrán fegyveres erők hatékonyságát és stratégiai irányvonalát.

Borítókép: Ukrajna katonai hírszerzésének főnöke, Kirilo Budanov (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.