Amerika a titkos kínai dróngyár miatt aggódik

Titokban gyárthatnak drónokat Kínában Oroszország számára, állítja egy jelentés. Az Egyesült Államok komoly aggodalmát fejezte ki emiatt. A Fehér Ház szóvivője szerint ez a fejlemény jelentős feszültséget okozhat a nemzetközi kapcsolatokban.

2024. 09. 26. 7:48
Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: AFP)
Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters hírügynökség beszámolója alapján egy kínai vállalat segítséget nyújt egy amerikai szankciók alatt álló orosz cégnek, az IEMZ Kupolnak, amely Ukrajnában használható drónokat fejleszt. Ez a lépés súlyosan sértheti a nemzetközi szankciókat és a fegyverkezési egyezményeket.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának (NSC) szóvivője kijelentette, hogy nincs jele annak, hogy a kínai kormány tudott volna ezekről a üzletekről. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ázsiai nagyhatalom felelőssége biztosítani, hogy vállalatai ne vegyenek részt halálos segítségnyújtásban Oroszországnak.

A szóvivő hozzátette, hogy Kína erőfeszítései az ilyen tevékenységek megakadályozására „egyértelműen nem érik el a kívánt szintet”, és az Egyesült Államok lépéseket tehet az ebben részt vevő kínai vállalatok ellen.

A NATO szóvivője is aggasztónak nevezte a jelentéseket, és megerősítette, hogy a szövetségesek konzultálnak az ügyről.

A nyilvánosságra hozott jelentés szerint ezeket a drónokat már leszállították Oroszországnak, bár Kína tagadja, hogy tudna a projektről, és állítja, hogy szigorú exportellenőrzést tart fenn a drónokra vonatkozóan.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.