Az izraeli légicsapásokra Irán pusztító válaszlépéseket ígér

A libanoni robbanások után a Hezbollah vezetője, Hasszan Naszrallah azt mondta, hogy Izrael minden vörös vonalat átlépett.

Forrás: Focus2024. 09. 20. 9:47
Füst és lángok emelkednek, miután az izraeli hadsereg támadást indított a dél-libanoni Al Mahmudiyah ellen 2024. szeptember 19-én
Füst és lángok emelkednek, miután az izraeli hadsereg támadást indított a dél-libanoni Al Mahmudiyah ellen 2024. szeptember 19-én Fotó: Stringer Forrás: Anadolu/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael nagy erőkkel támadta Libanont a levegőből. A hadsereg tájékoztatása szerint a Hezbollah libanoni síita milícia mintegy harminc rakétavetőjét érte csapás. A légierő megtámadta a „terrorista infrastruktúrát” és egy fegyverraktárt is Libanon déli részén. Tüzérség lőtte Nakura környékét, írta a Focus.

Felszálló füst, miután egy izraeli légicsapás érte a Tyre-t, Dél-Libanonban, 2024. szeptember 19-én
Felszálló füst, miután egy izraeli légicsapás érte a Tyre-t Dél-Libanonban, 2024. szeptember 19-én (Fotó: Anadolu/AFP/Stringer)

Libanoni biztonsági források az izraeli támadások egyik legerősebb hullámáról számoltak be a katonai incidens kezdete óta. Körülbelül hetven célpontot támadtak meg húsz percen belül. Megerősítették azt is, hogy rakétavetőket találtak el. Aggodalomra adhat okot egy esetleges izraeli szárazföldi offenzíva az ország déli részén. Izrael ismét ki akarja szorítani a Hezbollahot a határövezetből, hogy biztosítsa északon élő polgárai biztonságát.

Irán pusztító válaszlépéssel fenyegeti Izraelt a libanoni robbanások után

A libanoni Hezbollah milícia kommunikációs eszközök tömeges felrobbantása után Irán pusztító válaszlépéssel fenyegette meg Izraelt.

Az ilyen terrorcselekményekre, amelyek kétségtelenül a cionista rezsim elkeseredettségéből és kudarcaiból fakadnak, hamarosan pusztító választ ad az ellenállási front

– mondta Hoszein Szalami, az Iráni Forradalmi Gárda parancsnoka csütörtöki üzenetében.

Az ellenállási front vagy ellenállási tengely egy Izrael elleni katonai koalíció, amely Iránból és regionális szövetségeseiből, köztük a Hezbollahból, a Hamász iszlamista palesztin szervezetből és a jemeni húszi lázadókból áll. 

Eközben az izraeli hadsereg azt közölte, hogy csütörtök este számos Hezbollah állást támadott meg, és a milícia mintegy harminc rakétavetőjét hatástalanította. A közlemény szerint 150 hordozórakéta volt azokon az állásokon, amelyek Izrael területére irányultak.


Izrael további katonai akciókat tervez a Hezbollah ellen


Joav Galant izraeli védelmi miniszter bejelentette, hogy folytatódnak a Hezbollah elleni támadások. Galant a katonai és hírszerző szolgálatok magas rangú képviselőivel tartott találkozón azt mondta:

A háború új szakaszában fontos lehetőségek, de jelentős kockázatok is vannak a Hezbollah elleni harc különböző forgatókönyveit tekintve.

A cél az, hogy Izrael északi részének lakói visszatérjenek otthonaikba, tette hozzá. A hadsereg tájékoztatása szerint Herzi Halevi izraeli vezérkari főnök jóváhagyta a háború folytatásának terveit az északi fronton, de erről további részleteket nem közöltek. A libanoni Hezbollah síita milícia kommunikációs eszközei elleni támadást követően Halevi szerdán azt mondta, hogy Izrael eltökélt szándéka, hogy biztonságos feltételeket teremtsen körülbelül hatvanezer izraeli lakos visszatéréséhez a libanoni határ menti térségbe, és ezért az izraeli hadsereg mindent meg fog tenni. Lapunk korábban írt arról, hogy Izrael kivonta a kommandó hadosztályát Gázából, és felküldte az északi frontra. Ez jelzi azt, hogy a súlypontja ennek a háborúnak áttevődik Gázáról, északra.

Hezbollah: Izrael minden vörös vonalat átlépett

A több száz kommunikációs eszköz libanoni felrobbanása után a síita szervezet vezetője elismerte, hogy „súlyos csapást” mértek a milíciára.

A libanoni militáns csoport vezetője Haszan Naszrallah a nemzethez fordult egy ismeretlen helyről 2024. szeptember 19-én
A libanoni militáns csoport vezetője Haszan Naszrallah a nemzethez fordult egy ismeretlen helyről 2024. szeptember 19-én (Fotó: AFP/Al-Manar)

–Ez példátlan az ellenállásunk és az ellenséggel való konfliktus történetében – mondta Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője a 37 halálos áldozatot és több mint 2900 sebesültet követelő támadások után csütörtöki televíziós beszédében.

Naszrallah népirtással vádolta Izraelt. – Ez a bűncselekmény hadüzenetet jelent – erősítette meg.

Izrael új gázai terve

Izrael sajtóértesülések szerint egy új megállapodástervezetet terjesztett elő a Hamásszal való tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról. E terv szerint a gázai Hamász-vezér, Dzsihia al-Szinvar zavartalanul elhagyhatja a területet az életben lévő túszok szabadon bocsátásáért cserébe. Szinvar mellett más magas rangú Hamász-tisztviselőknek is garantálják a biztonságos áthaladást a Gázai övezetből. A Hamász számos vezetője jelenleg száműzetésben él Katarban.

Palesztinok törmelékeken sétálnak át egy izraeli csapást követően a Gáza középső részén fekvő al-Bureij menekülttábor keleti részén 2024. szeptember 18-án
Palesztinok törmelékeken sétálnak át egy izraeli csapást követően a Gáza középső részén fekvő al-Bureij menekülttábor keleti részén 2024. szeptember 18-án (Fotó: Middle East Images/AFP Saeed Jaras)

A tervben szerepel a háború befejezése mellett és a Hamász helyére egy új kormány felállítása is, valamint a megállapodás része a palesztin foglyok szabadon bocsátása is az izraeli börtönökből. Izrael tájékoztatta a javaslatról az Egyesült Államokat, amely Egyiptommal és Katarral együtt közvetít Izrael és a Hamász között. A Hamász még nem reagált.

Borítókép: Füst és lángok, miután az izraeli hadsereg támadást indított a dél-libanoni Al Mahmudiyah ellen 2024. szeptember 19-én (Fotó: Anadolu/AFP/ Stringer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.