Rövidesen megkezdődhet az izraeli offenzíva

Azt láttuk, hogy a csipogótámadások kapcsán az izraeli hadsereg nem állt készenlétben, az elit csapatok gázai kivonása és az északi libanoni frontra küldése ugyanakkor előrevetíthet egy esetleges izraeli offenzívát – mondta el lapunknak Robert C. Castel, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

2024. 09. 19. 17:33
Izraeli katonák állnak egy alagút bejáratánál Rafahban a Gázai övezetben 2024. szeptember 13-án
Izraeli katonák állnak egy alagút bejáratánál Rafahban a Gázai övezetben 2024. szeptember 13-án Fotó: Sharon Aronowitz Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A libanoni fővárosban, Bejrútban kedden bekövetkezett robbanássorozat legalább 12 ember életét követelte és több mint 2750-en sérültek meg, köztük Irán libanoni nagykövete is. Libanoni biztonsági források szerint az izraeli titkosszolgálat csempészhetett robbanóanyagot a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet által rendelt ötezer személyhívóba, hónapokkal a keddi robbanások előtt. 

Emberek egy autó körül, miután robbanás történt az elhunytak temetésén, amikor a személyhívó készülékek százai robbantak fel Libanonban előző nap, Bejrút déli külvárosában, 2024. szeptember 18-án
Emberek egy autó körül, miután robbanás történt az elhunytak temetésén, amikor a személyhívó készülékek százai robbantak fel Libanonban előző nap Bejrút déli külvárosában, 2024. szeptember 18-án (Fotó: AFP/Fadel Itani)

A Libanonban jelentős befolyással bíró Irán-barát milícia is Izraelt tette felelőssé a történtekért, és közölte, hogy a zsidó állam méltó büntetést fog kapni gyilkos agressziójáért.

Az Izrael és a Hamász közötti konfliktus 2023-ban robbant ki, amikor a Hamász, a Gázai övezetet uraló palesztin szervezet, nagyszabású rakétatámadást és szárazföldi támadásokat indított Izrael ellen. Ezt követően Izrael kiterjedt katonai válaszlépésekkel reagált. A háború kiemelt célja a Hamász által jelentett katonai fenyegetés felszámolása, a szétvert Hamász-zászlóaljak túlélői azonban gerilla- és terrorhadviselést folytatnak Izrael ellen, ez mondható el az Irán-barát Hezbollah palesztin terrorszervezetről is.

Izrael támadhat

Az izraeli offenzívára van egy sor történelmi precedens, volt a második világháborús brit inváziója Libanonnak, majd 1976-ban volt egy akció, amikor Izrael megtisztította Dél-Libanont a palesztin terroristáktól, majd 1981-ben az első libanoni háború és 2006-ban a második libanoni háború

– mondta el lapunknak Robert C. Castel, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

Robert C. Castel (Fotó: Nemzeti Közszolgálati Egyetem)

Van tehát négy történelmi példa, és látjuk azt, hogy ezek az úgynevezett csipogótámadások nem voltak koordinálva, folytatta a szakértő. Mint mondta,

A csipogótámadás egy kikényszerített támadás volt, valószínűleg Izrael úgy érezhette, hogy ha most nem használja fel ezeket az eszközöket akkor, a Hezbollah leleplezi őket. Látjuk azt is, hogy nem állt készenlétben az izraeli hadsereg arra, hogy felhasználva ezt a meglepetést, támadást indítson.

A Védelmi Erők Herzi Halevi értékelő értekezletet tart, miután a Moszad izraeli hírszerző ügynökség robbanóanyagokat helyezett el a Libanonban felrobbant személyhívók akkumulátoraiba 2024. szeptember 17-én
A Védelmi Erők vezetője, Herzi Halevi értékelő értekezletet tart, miután a Moszad izraeli hírszerző ügynökség robbanóanyagokat helyezett el a Libanonban felrobbant személyhívók akkumulátoraiba 2024. szeptember 17-én (Fotó: Anadolu/AFP/Izrael Védelmi Erők)

Az északi, Libanon elleni támadással kapcsolatban ugyanakkor két kérdés merül fel, tette hozzá a szakértő.

Az egyik, hogy Izrael megvárja-e, hogy egy esetleges provokációra válaszoljon, és arra reagál, vagy pedig magától is kezdeményezni fog. A második kérdés pedig az, hogy a lehetséges támadás módját illetően légierő, drónok, rakétacsapások, esetleg egyéb különleges műveleti alakulatok rajtaütésével, vagy pedig egy ezt kiegészítő szárazföldi invázióval valósítaná meg az izraeli haderő.

Robert C. Castel hozzátette: – Tudjuk, hogy tegnap Izrael kivonta a kommandó hadosztályát Gázából és felküldte az északi frontra. Ez jelzi azt, hogy a súlypontja ennek a háborúnak áttevődik Gázáról, északra. Gázában befejeződött a háborúnak az intenzív szakasza, és ez lehetővé teszi most azt, hogy az elit alakulatokat Izrael átcsoportosítsa a libanoni frontra.

Borítókép: Izraeli katonák állnak egy alagút bejáratánál Rafahban, a Gázai övezetben 2024. szeptember 13-án (Fotó: AFP/Sharon Aronovicz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.