Csalódott Zelenszkij tervei miatt a Liga

A Matteo Salvini vezette Liga szerint nem a béke irányába mutatnak Zelenszkij tervei, sokkal inkább a háború elmérgesedéséhez vezethetnek. A párt felsőházi frakcióvezetője szerint a fegyvereket kellene elhallgattatni, és a diplomácia útjára lépni.

2024. 09. 26. 10:05
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2024. szeptember 25-én az Egyesült Nemzetek Szervezete New York-i székházában (Fotó: AFP)
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2024. szeptember 25-én az Egyesült Nemzetek Szervezete New York-i székházában (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz kormánypárt továbbra is konfliktus diplomáciai lezárását sürgeti, ahogyan azt Ferenc pápa a háború kirobbanása óta szorgalmazza. A kormánypárti politikusok szerint Olaszországnak és Európának központi szerepet kellene vállalnia a béketeremtésben. 

Aggodalommal reagált a Liga kormánypárt Zelenszkij terveire. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában elhangzott felszólalásában az ukrán elnök arra szólította fel a tagokat, hogy kényszerítsék békére Oroszországot. Véleménye szerint a háborút nem lehet csak tárgyalásokkal befejezni.

A Liga felsőházi frakcióvezetője Massimiliano Romeo erős kritikát fogalmazott az ukrán elnök által felvázolt béketervvel kapcsolatban. Véleménye szerint a fegyvereket kellene elhallgattatni, és a diplomácia útjára lépni. 

A Liga továbbra is azt szorgalmazza, hogy Itália és Európa játsszon főszerepet a térség stabilitása és a béke megteremtésében. Az olasz politikus megdöbbenésének és csalódásának adott hangot. 

Úgy fogalmazott, Zelenszkij ötpontos győzelmi terve valójában a konfliktus eszkalációjához vezet, semmiképpen sem a békéhez.

Hozzáfűzte, több nyugati nemzetközi szereplő, köztük az Egyesült Államok óvatossága is rávilágít arra, hogy a helyzet nem jó irányba halad. A háború holtponton van, és a fegyverekkel való területi hódítások minimálisak. Ideje elhallgattatni a fegyvereket és egy asztalhoz ültetni a hadviselő feleket. Olaszország főszerepet kíván vállalni a békefolyamat elkezdésében. Ezt erősítette meg Giorgia Meloni miniszterelnök is. Éppen ezért az Ukrajna újjáépítéséről szóló konferenciát 2025-ben Rómában szervezik meg. 

Antonio Tajani olasz külügyminiszter a napokban úgy nyilatkozott, elérkezett az idő, hogy még az év vége előtt megkezdődjenek a béketárgyalások.

A külügyi tárcavezető meglátása szerint olyan békekonferencia megszervezésén kell dolgozni, amelyen Oroszország és Kína is részt vesz és amely Ukrajna függetlenségét is garantálja. 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2024. szeptember 25-én az Egyesült Nemzetek Szervezete New York-i székházában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.