Demográfiai katasztrófa vár Ukrajnára

Mindkét háborús félnek súlyos veszteségeket okoz az immár két és fél éve tartó orosz–ukrán háború, azonban kétségtelenül Ukrajna van rosszabb helyzetben. Az ország demográfiai katasztrófa elé néz.

2024. 09. 17. 13:31
Illusztráció (Forrás: Pixabay)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a megbízható hivatalos adatok hiánya miatt nehéz megbecsülni, a The Wall Street Journal amerikai napilap már több mint egymillióra teszi az orosz–ukrán háború halottjainak és sebesültjeinek számát. Ez azonban csupán a katonákra vonatkozik: a civil áldozatok számának még csak a becslésére sem mer vállalkozni a médium.

A vérontás mindkét fél számára súlyos veszteségeket okoz, de kétségtelenül Ukrajna van nehezebb helyzetben. A legutóbbi, 2001-es népszámlálás ugyan még 48 millió lakost regisztrált, azonban ez a szám már az orosz invázió előtt mintegy 40 millióra csökkent, nem utolsósorban a Krím félsziget orosz annektálása miatt, amellyel több millió korábbi ukrán polgár került orosz fennhatóság alá. Mivel a 2022. februári invázió óta az ENSZ adatai szerint hatmillióan menekültek el Ukrajnából, és további területeket foglaltak el az orosz erők, 

a tényleges ukrán népesség jelenleg 25 és 27 millió fő között lehet.

Egy másik becslés valamivel magasabb számot mutat: Olekszandr Gladun, a Ptoukha Demográfiai Intézet kutatója szerint 29 millióan élhettek ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területen az idei év elején. Gladun szerint a tényleges népességet csak néhány évvel a háború után lehet majd kiszámítani, akkorra válik ugyanis nyilvánvalóvá, hogy hányan térnek vissza Ukrajnába.

Annyi azonban már most biztos, hogy tartós és súlyos negatív hatása lesz az orosz–ukrán háborúnak az ukrán demográfiai helyzetre. A halottak egyre gyorsabban növekvő száma mellett legalább olyan komoly probléma, hogy a születések száma történelmi mélypontra zuhant.

Az idei első fél évben háromszor annyian haltak meg, mint ahány születést regisztráltak – írja az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál az Opendatabot adataira támaszkodva.

A teljes körű inváziót megelőző utolsó évben, 2021-ben 130 ezer születést regisztráltak, ez a szám mostanra 87 ezerre csökkent, a halottak száma viszont 250 ezer volt.

A fenyegető demográfiai katasztrófa súlyos döntések elé állítja az ukrán vezetést. A volt ukrán tisztviselők szerint Zelenszkij többek között azért nem hajlandó mozgósítani a 18 és 25 év közötti férfiakat, akik bármilyen háború esetén kulcsfontosságú korcsoportot jelentenek a haderő számára, mert a többségüknek még nincs gyermeke. Ha meghalnak vagy maradandó sérülést szenvednek a fronton, az a szakértők szerint súlyosan rontaná Ukrajna jövőbeli demográfiai kilátásait.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.