Erre lenne szükség az igazságos békéhez

Az igazságos békéhez javítani kell az ukránok helyzetét az orosz–ukrán háborúban, tartósan azonban csak akkor lehet nyugalom a térségben, ha Ukrajna csatlakozhat a NATO-hoz – írja egy véleménycikkben Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke és Anders Fogh Rasmussen korábbi NATO-főtitkár.

Forrás: RBC-Ukraine2024. 09. 18. 11:46
Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke
Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke (Fotó: NurPhoto via AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös véleménycikket jelentetett meg az ukrán RBC-Ukraine hírportálon Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke és Anders Fogh Rasmussen korábbi NATO-főtitkár. Két és fél évi ádáz védekezés után világossá vált, hogy az ukránok soha nem fogják magukat alávetni az orosz zsarnokságnak – írták a politikusok.

Ráadásul az egyre inkább militarizálódó Oroszország nemcsak Ukrajnát, hanem az egész világot fenyegeti, ami katasztrofális következményekkel járhat

figyelmeztettek, hozzátéve, hogy ha a nyugati politikusok „nem mutatnak kellő elszántságot”, a konfliktus még további évekig elhúzódhat, aláásva Európa biztonságát.

A béke előmozdítása érdekében Ukrajna szövetségeseinek világossá kell tenniük Putyin számára, hogy nem diktálhatja a háború befejezésének feltételeit

– szögezte le Jermak és Rasmussen.

A két politikus szerint míg Vlagyimir Putyin orosz elnök a háború meghosszabbítására törekszik, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő „aktívan dolgozik a fenntartható béke elérésén”, ezért szervezte meg a végül kudarcba fulladt júniusi svájci békekonferenciát.

A békemegállapodáshoz globális nyomásgyakorlásra, a tartós békéhez pedig hiteles biztonsági garanciákra van szükség, „a béke nem nyugodhat pusztán Putyin ígéretein”.

Ehhez azonban először Ukrajna harctéri helyzetén kellene javítani. Ha korlátozzák a háborúban álló országnak juttatott nyugati fegyverek felhasználását, az olyan, mintha arra kérnék, hogy „megkötözött kézzel harcoljon” – olvasható a politikusok írásában.

Az azonnali támogatás mellett azonban Ukrajna szövetségeseinek el kellene kötelezniük magukat arra, hogy amíg szükséges, katonai felszereléssel és pénzügyi forrásokkal lássák el Ukrajnát

– sürgetik.

Végső soron azonban csak úgy biztosítható hosszú távon a béke és a biztonság Európában, ha Ukrajna csatlakozik a NATO-hoz – vonja le a következtetést Jermak és Rasmussen.

Borítókép: Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke (Fotó: NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.