Hazánknak üzent Zelenszkij

Rendkívüli sajtótájékoztatón mutatta be Volodimir Zelenszkij ukrán államfő kormányának új külügyminiszterét, Andrij Szibihát. Az új külügyminiszternek adott feladatok között egy váratlan szempont is felmerült.

2024. 09. 11. 11:08
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bemutatta új külügyminiszterét, Andrij Szibihát Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – számolt be róla az Ukrinform ukrán hírügynökség.

A miniszter most úgy irányíthatja a diplomáciai szolgálatot, hogy Ukrajna elérje a legfontosabb eredményt, a megbízható, igazságos békét minden ukrán számára, Ukrajna győzelmét – vázolta Szibiha legfontosabb feladatát az államfő.

Magyar szempontból azonban jóval érdekesebb az, amit a második számú prioritásként emelt ki Zelenszkij: az új külügyminiszternek meg kell erősítenie Ukrajna kapcsolatait a szomszédos országokkal.

Több figyelmet kell szentelnünk a szomszédainkkal való kapcsolatoknak. Nem veszíthetjük el ezt a szomszédságot, bármilyen is legyen az

– fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy „mindez tapintatot, kitartást és az ukrán érdekek védelmét igényli”.

Az államfő sürgette egy második békecsúcs megtartását még ebben az évben, amihez viszont „maximális globális részvételre van szükség”. 

Az ukrán nagyköveteknek világszerte azon kell dolgozniuk, hogy fogadó országukkal megértessék a Zelenszkij által felvázolt, de az orosz fél által következetesen elutasított békeformulát, és felsorakoztassák mögötte azokat az országokat, amelyek eddig nem csatlakoztak a kudarccal végződött júniusi békecsúcs során kiadott nyilatkozathoz – olvasható az ukrán elnöki hivatal honlapján.

Meggyőződésem, hogy Ukrajna képes elvégezni ezt a munkát – megnyerni ezt a háborút és biztosítani a békét

– fogalmazott Zelenszkij.

Andrij Szibiha elsőként lengyel hivatali partnerével, Radoslaw Sikorskival tárgyalt telefonon. Az ukrán külügyminisztérium honlapján megjelent beszámoló szerint a beszélgetésre „a tisztelet jeléül” lengyel nyelven került sor (Szibiha korábban Lengyelországban dolgozott diplomataként). Az új ukrán tárcavezető megköszönte Lengyelország támogatását az orosz–ukrán háború során, és beszámolt kollégájának a fronton tapasztalható helyzetről.
Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.