Iránból érkezik az új fenyegetés Ukrajna számára

Több mint kétszáz rakétát kapott Oroszország Irántól. A rövid hatótávolságú rakétákat az ukránok szerint főleg az orosz határhoz közeli városok és a frontvonal mentén lévő célpontok ellen vethetik be.

2024. 09. 09. 7:50
Aftermath of rocket strike in the Pokrovsk region of Ukraine
Füst száll fel az orosz erők rakétacsapását követően az ukrajnai Pokrovszk régióban 2024. szeptember 6-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 200 Fath-360-as rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta érkezett a héten egy orosz kaszpi-tengeri kikötőbe – írja a Financial Times magas rangú ukrán tisztviselőkre hivatkozva.

Az ukránok szerint az oroszok főként az olyan határhoz közeli nagyvárosokat támadhatják a 120 kilométer hatótávolságú rakétákkal, mint Harkiv és Szumi, de a frontvonal mentén is bevethetik őket, például Pokrovszk környékén.

Andrij Zagorodnyuk volt ukrán védelmi miniszter, a kijevi székhelyű Védelmi Stratégiák Központjának igazgatója szerint az iráni rakéták „hatalmas fenyegetést” jelentenek. A szakértő szerint az iráni rakétákkal az energetikai rendszerben is további pusztítást okozhatnak az oroszok.

Az ukrán külügyminisztérium felszólította Teheránt, hogy „tartózkodjon bármilyen típusú fegyver és katonai felszerelés Oroszországba történő szállításától”, a nemzetközi közösségtől pedig azt kérte, hogy fokozzák az Oroszországra és Iránra nehezedő nyomást.

Iráni ballisztikus rakéták Oroszországnak történő bármilyen átadása „drámai eszkalációt” jelentene – idézte Sean Savett, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szavait a The Washington Post.

Irán tagadta, hogy ballisztikus rakétákat szállított volna Oroszországnak az orosz–ukrán háborúban való felhasználásra, egyúttal felszólította a világ országait, hogy egyik háborús félnek se szállítsanak fegyvereket.

Az ukránok azért tartanak különösen az iráni szállítmánytól, mert a ballisztikus rakéták túl gyorsak és túl nagyok a legtöbb légvédelmi rendszer számára. Beszédes adat, hogy a márciusig tartó hat hónapban az ukrán légvédelem az oroszok által indított ballisztikus rakétáknak mindössze tíz százalékát tudta lelőni. Az egyetlen erre a célra alkalmas légvédelmi fegyver az amerikai Patriot rendszer, ebből azonban Kijev kevéssel rendelkezik.

Borítókép: Füst száll fel az orosz erők rakétacsapását követően az ukrajnai Pokrovszk régióban 2024. szeptember 6-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.