Itt a megerősítés: tényleg küldött rakétákat Irán

Az iráni parlament egyik képviselője elismerte, hogy az ország valóban küldött ballisztikus rakétákat Oroszországnak. Az iszlám köztársaság eddig tagadta a szállítmányt, amelyről korábban amerikai források számoltak be.

2024. 09. 09. 18:21
Az amerikai HIMARS rakétákhoz hasonlóak az Irán által szállított rakéták képességei
Az amerikai HIMARS rakétákhoz hasonlóak az Irán által szállított rakéták képességei (Fotó: MTI/EPA-PAP/Tytus Zmijewski)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az iráni vezetés eddig tagadta, hogy az amerikaiak által közzétett információknak megfelelően ballisztikus rakétákat küldtek volna Oroszországnak, egy parlamenti képviselő elszólta magát.

A szankciókat az Oroszországgal való partnerségen keresztül kerüljük meg. Szójababot, kukoricát és más árukat importálunk Oroszországból

− idézte Ahmad Bahsajes Ardesztani iráni képviselő, az ország biztonsági és külpolitikai bizottságának tagja szavait a The Telegraph brit napilap.

Arra a kérdésre, hogy a ballisztikus rakéták szállítása Oroszországnak vezethet-e az Irán elleni szankciók további súlyosbodásához, az iráni törvényhozó az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál tudósítása szerint így válaszolt:

Ennél rosszabb már nem lehet. Rakétákat adunk a Hezbollahnak, a Hamásznak és a Hashd al-Shaabinak [síita milícia Irakban], akkor miért ne adnánk Oroszországnak is?

Mint arról beszámoltunk, Sean Savett, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint iráni ballisztikus rakéták Oroszországnak történő bármilyen átadása drámai eszkalációt jelentene – idézte a szóvivő szavait a The Washington Post.

Az amerikai hírszerzés megerősítette, hogy a Kaszpi-tenger egyik kikötőjébe megérkezett Iránból a több mint kétszáz rakétából álló szállítmány. A Fath–360-as rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták a szakértők szerint az amerikai gyártású HIMARS-okhoz hasonló képességekkel rendelkeznek, de végsebességük magasabb az amerikai rakétákénál, és nagyobb hasznos terhet tudnak hordozni, így az orosz−ukrán háborúban való bevetésük esetén nagy veszélyt jelenthetnek többek között az ukrán energetikai infrastruktúrára.

 

Borítókép: Az amerikai HIMARS rakétákhoz hasonlóak az Irán által szállított rakéták képességei (Fotó: MTI/EPA-PAP/Tytus Zmijewski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.