Itt az amerikai bejelentés a világháborúról

Kamala Harris figyelmeztetett, Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna után további országokat támadhat meg. A háborúpárti demokrata elnökjelölt szerint NATO-tagállamok ellen indulhat Oroszország. Harris szavai világháborút sejtetnek.

2024. 09. 27. 8:40
Az Ukrán Fegyveres Erők egyik katonája 2024. szeptember 12-én (Fotó: AFP)
Az Ukrán Fegyveres Erők egyik katonája 2024. szeptember 12-én (Fotó: AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris drámai figyelmeztetést fogalmazott meg csütörtökön, miután találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a Fehér Házban. Harris szerint Ukrajna támogatása nem csupán morális kötelesség, hanem az USA stratégiai érdeke is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kamala Harris alelnök mellett áll a Fehér Ház épületében, 2024. szeptember 26-án Washingtonban (Fotó: AFP)
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kamala Harris alelnök mellett áll a Fehér Ház épületében, 2024. szeptember 26-án Washingtonban (Fotó: AFP)

Ha hagyjuk, hogy az agresszorok büntetlenül foglaljanak el területeket, Putyin akár Lengyelországra, a balti államokra és más NATO-szövetségesekre is szemet vethet

 – mondta Harris sötét képet festve egy esetleges orosz terjeszkedésről.

A háborúpárti alelnök élesen bírálta azokat az amerikai politikusokat, akik kompromisszumot szorgalmaznak

Ez nem a béke, hanem a kapituláció útja

 – jelentette ki Harris, hozzátéve, hogy az ilyen javaslatok „veszélyesek és elfogadhatatlanok”. A demokrata elnökjelölt Donald Trump kijelentéseire utalhatott. Mint arról lapunk korábban már beszámolt, a volt amerikai elnök leszögezte: fegyvereket és katonákat sem küldene az orosz–ukrán háborúba, ha ő lenne az elnök. Egy észak-karolinai kampányrendezvényen Donald Trump volt elnök kijelentette, hogy Ukrajnának át kellett volna adnia egy kis területet Moszkva megnyugtatása és az orosz–ukrán háború elkerülése érdekében. 

Az amerikai anyukák és apukák nem akarják, hogy a gyerekeik Ukrajnában és Oroszországban harcoljanak, és nem fogjuk hagyni, hogy a katonáink az óceán túlpartján haljanak meg

– mondta. A republikánus elnökjelölt kiemelte: Ukrajna eltűnt, ez már nem Ukrajna többé. Soha nem lehet pótolni az elrombolt városokat és településeket, és soha nem lehet pótolni a háborúban megölt embereket.

Donald Trump és Volodimir Zelenszkij pénteken találkozik New Yorkban.

Borítókép: Az Ukrán Fegyveres Erők egyik katonája 2024. szeptember 12-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.