Megszólalt az elnök, Putyinnál a kezdeményezés

Az Európai Unióba igyekvő Szerbia nem hajlandó szankciókat bevezetni Oroszország ellen. A szerb elnök szerint Moszkvánál a kezdeményezés az orosz–ukrán háborúban.

Forrás: Origó2024. 09. 30. 13:01
Az Ukrán Fegyveres Erők egy katonája 2024. szeptember 12-én Ukrajnában (Fotó: AFP)
Az Ukrán Fegyveres Erők egy katonája 2024. szeptember 12-én Ukrajnában (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandar Vucsics szerb elnök a Politico brüsszeli hírportálnak adott interjújában kijelentette, hogy az orosz erők átvették a kezdeményezést az orosz–ukrán háborúban, és a Nyugatnak egyre nehezebb finanszíroznia az ukrán védelmet, számolt be az Origó.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2021. november 25-én Szocsiban találkozik szerb kollégájával, Alekszandar Vucsiccsal (Fotó: AFP)
Vlagyimir Putyin orosz elnök (jobbra) 2021. november 25-én Szocsiban szerb kollégájával, Alekszandar Vucsiccsal (Fotó: AFP)

Az oroszok birtokolják a kezdeményezést a harctéren

 – mondta Vucsics. Hozzátette, hogy a konfliktus kezdetén a nyugati országok úgy vélték, könnyű lesz befektetni az ukrán védelembe, és finanszírozni Kijevet. 

Most ez sokkal nehezebbé válik

 – jegyezte meg a szerb elnök, aki  elmondása szerint mintegy hússzor találkozott Vlagyimir Putyin orosz vezetővel, és elég jól ismeri őt.

Vucsics azt állítja, hogy Szerbia elkötelezett az EU-csatlakozás mellett, de határozottan visszautasítja, hogy országa szankciókat szabjon ki Moszkva ellen Ukrajna megszállása miatt.

Én mint egy orosz báb és orosz ügynök? Ezt csak ostoba emberek mondhatják

 – tette hozzá.

Más európai vezetőkkel ellentétben, akik közül néhányan rendszeresen beszéltek Putyinnal a 2022-es ukrajnai totális inváziója óta vagy meglátogatták őt Moszkvában, a szerb elnök elmondta, hogy két és fél éve nem volt kapcsolata az orosz vezetővel.

Ennek ellenére Vucsics nem csinált titkot abból a meggyőződéséből, hogy jobban megérti Putyint, mint bármely más európai vezető, és nem habozik hitelt adni Oroszországnak, amikor az Szerbia külpolitikai céljaival egyezik.

Múlt hétfőn, az ENSZ-közgyűlés alkalmával a balkáni elnök kitüntette Vaszilij Nebenzját, Oroszország ENSZ-nagykövetét, amiért ellenezte az 1995-ös szrebrenicai népirtást elismerő ENSZ-határozatot.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban írt, a hónap elején Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott Alekszandar Vulin szerb miniszterelnök-helyettes Vlagyivosztokban. A megbeszélésen Vulin hangsúlyozta, hogy Szerbia nemcsak stratégiai partnere, hanem szövetségese is Oroszországnak – számolt be róla a Szabad Európa Rádió.

Vulin hozzátette, hogy emiatt óriási nyomás nehezedik a balkáni országra.

De az Alekszandar Vucsics elnök által vezetett Szerbia olyan ország, amely soha nem lesz tagja a NATO-nak, amely soha nem fog szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben, és amely soha nem engedi meg, hogy a területéről oroszellenes akciót hajtsanak végre

 – mondta Vulin.

 

Borítókép: Az Ukrán Fegyveres Erők egy katonája 2024. szeptember 12-én Ukrajnában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.