Megtalálták Putyin szuperfegyverét?

Két amerikai kutató szerint műholdas felvételeken azonosíthatták a Vlagyimir Putyin orosz elnök által legyőzhetetlennek nevezett nukleáris cirkálórakéta valószínű telepítési helyét.

2024. 09. 03. 8:15
Vlagyimir Putyin orosz elnök
Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtalálhatták a Vlagyimir Putyin orosz elnök által legyőzhetetlennek nevezett Burevesztnyik nukleáris meghajtású és nukleáris fegyverzettel ellátott cirkálórakéta valószínű telepítési helyét, mégpedig az oroszországi Volodga közelében – állítja két amerikai kutató.

A két amerikai kutató a Planet Labs kereskedelmi műholdas cég július 26-án készített felvételei alapján egy nukleárisrobbanófej-tároló létesítmény mellett húzódó építkezést azonosított, erről feltételezik, hogy az új rakéta telepítési helye lehet – írja a Reuters hírügynökség. A létesítmény Moszkvától 475 kilométerre északra található.

Az amerikaiak három csoportban összesen kilenc feltételezett indítóállomást azonosítottak. 

A felfedezés egyes szakértőkben kétségeket ébresztett, mert Oroszország a szárazföldi rakéták nukleáris hasznos tölteteit általában a kilövőhelyektől távol tárolja. Ha viszont valóban a Burevesztnyik kilövőhelyét azonosították egy nukleárisrobbanófej-tároló bunker komplexum közelében, az azt jelentené, hogy 

a nukleáris rakéták gyorsan indíthatóvá válnának.

A NATO-zsargonban Skyfallnak nevezett szuperfegyverről Putyin 2018-ban beszélt először. Az államfő szerint az új fejlesztés egy „nukleáris robbanófejet hordozó, alacsonyan repülő cirkálórakéta, gyakorlatilag korlátlan hatótávolsággal” és „kiszámíthatatlan repülési pályával” – idézi Putyin szavait a Medúza orosz hírportál. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.