Őrjöngenek Zelenszkijék a német lap miatt

Az ukrán vezetés egy győzelmi tervet készített. Ebből a titkos dokumentumból közölt részleteket a Bild. Kijev szerint azonban hamis információkat terjesztett a német lap, szó sincs a front befagyasztásáról.

2024. 09. 15. 13:36
Military mobility of Ukrainian soldiers continue in the direction of Kreminna
Ukrán katona az orosz-ukrán háborúban (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója cáfolta azokat az információkat, amelyek szerint Zelenszkij új győzelmi terve részleges tűzszünetet tartalmaz az orosz–ukrán háborúban, sőt Kijev szerint ez az egész egy hamis állítás. Erről ír a The Kyiv Independent ukrán hírportál.

A Bild információi szerint a terv magában foglalja mind azt a követelést, hogy engedélyezzék a nyugati fegyverek használatát Oroszország mélyebb területein, mind pedig Ukrajna hajlandóságát a helyi tűzszünet elfogadására a front egyes szakaszain – és ezzel a helyzet ideiglenes befagyasztását.

 Zelenszkij korábban azt mondta, hogy még ebben a hónapban bemutatja az Egyesült Államoknak az Ukrajna győzelmére vonatkozó tervet a Joe Biden amerikai elnökkel való találkozóján. Szeptember 15-én a német Bild című újságban megjelent cikkre válaszolva Dmitro Litvin elnöki kommunikációs tanácsadó azt mondta, hogy annak tartalma nem igaz.

A Bild hamis információt terjesztett

 – mondta Litvin. Kiemelte: 

A Bild nem látta a győzelmi tervet, és azon néhány ember közül, akiket az elnök jelenleg bevont a győzelmi terv előkészítésébe, sem beszélt senki a Bildnek.

Ukrajna ellenzi a háború bármilyen befagyasztását, és ezt az ukrán vezetés minden szintjén elmondták már. Számunkra fontos, hogy az Egyesült Államok támogassa Ukrajna győzelmi tervét, nem pedig a kapitulációt vagy a befagyasztást – mondta Litvin.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok lesz az első Kijev partnerei közül, amelynek bemutatják a tervet.

Az ukrán lap megjegyzi, hogy az illetékesek egyelőre szűkszavúak ennek a bizonyos tervnek a részleteivel kapcsolatban. Múlt hónapban Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy Ukrajna kurszki hadműveletei a részét képezik a győzelmi tervének. A terv további része pedig Ukrajna részvétele a globális biztonsági rendszerben, nyomásgyakorlás Oroszországra a háború diplomáciai úton történő befejezésére, valamint egy gazdasági szempont – mondta Zelenszkij, de további részleteket nem árult el.

Borítókép: Ukrán katona az orosz–ukrán háborúban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.