Svájc támogatja a kínai–brazil béketervet

Újabb európai ország állítaná meg a vérontást Ukrajnában. – Fegyverszünetre és a konfliktus politikai megoldására van szükség – mondja Nicolas Bideau svájci diplomata.

2024. 09. 28. 18:56
Elesett ukrán katonák fényképei egy szabadtéri kiállításon Kijevben 2024. szeptember 28-án (Fotó: AFP)
Elesett ukrán katonák fényképei egy szabadtéri kiállításon Kijevben 2024. szeptember 28-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájc támogatja Kína és Brazília kezdeményezését az orosz–ukrán háború rendezésére – írja a Blick. Nicolas Bideau külügyi szóvivő elmondta, az európai ország azért támogatja a kezdeményezést, mert az fegyverszünetet és a konfliktus politikai megoldását szorgalmazza. Szerinte ez fontos alternatívát jelent az ENSZ-ben elhangzott orosz és ukrán háborús retorikával szemben.

Nicolas Bideau szerint Svájc támogatja a kínai-brazil kezdeményezést (Fotó: AFP)
Nicolas Bideau szerint Svájc támogatja a kínai–brazil kezdeményezést (Fotó: AFP)

Oroszország ukrajnai inváziója immár harmadik éve tart, és a konfliktusban érintett két oldal álláspontja továbbra is távol áll egymástól a béke felé vezető jövőbeli utat illetően. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „győzelmi tervet” követ, míg Vlagyimir Putyin orosz államfő szerint bármilyen tárgyalás csak akkor kezdődhet, ha Kijev területeket ad át és lemond a NATO-csatlakozásról.

Svájc békét akar

Bideau szerint Svájc képes összehozni a globális Észak és Dél szereplőit. Az ország támogatja azt az elvet is, hogy a békéhez vezető út konkrét javaslatokon nyugodjon.

Volodimir Zelenszkij ezzel szemben folytatná a háborút. Az ukrán elnök a Biztonsági Tanács Ukrajnáról szóló keddi tanácskozásán azt hangoztatta, hogy a háborút nem lehet pusztán tárgyalásokkal lezárni, Oroszországot békére kell kényszeríteni.

Borítókép: Elesett ukrán katonák fényképei egy szabadtéri kiállításon Kijevben 2024. szeptember 28-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.