Szijjártó Péter: A nukleáris energia termelése a helyes út + videó

Alapvető változásra van szükség, amikor az energia és elektromos áram előállításáról van szó.

2024. 09. 25. 23:10
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kétséges, hogy a veszélyek korát éljük, erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt az ENSZ-ben. Kiemelte, hogy az elmúlt éveket a háború, a pandémia keretezte, és még ezen kihívásokkal tarkított időszakban sem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a klímaváltozás és a tengerszint emelkedése a legsúlyosabb kihívás napjainkban.

Mi nem úgy tekintünk a tengerszint emelkedésére, mintha csak környezeti jelenség és veszély lenne. Tudjuk, hogy ez a nemzetközi politika stabilitását is megingathatja, és úgy tekintünk a tengerszint emelkedésére, amelynek keretein belül városok, szigetek, még országok is, tehát emberek lakóhelyei, de növények, állatok lakóhelyei is eltűnhetnek. Azonnali cselekvésre van szükség, hogy megbirkózzunk ezzel a kihívással

– fogalmazott a tárcavezető.

Hozzátette, hogy alapvető változásra van szükség, amikor az energia és elektromos áram előállításáról van szó, akár a háztartások, akár az ipar számára. Kiemelte:

Az ipari kapacitások egyre csak bővülnek és a fűtőrendszerek használata is emelkedőben van. Látjuk azt, hogy a szállítás is egyre jobban az elektromos energia felhasználása felé mozdul el. Mindez növeli az elektromos energiafelhasználásunk, és hogyha nem tudjuk ezt az energiaszükségletet felelős módon fedezni, akkor visszafordíthatatlan és tragikus környezeti károknak lehetünk majd szemtanúi, és a tengerszint emelkedése is kicsúszik az irányításunk alól.

Szijjártó Péter megjegyezte, a nukleáris energia használata az egyedüli módja annak, hogy megfeleljünk az energiaigény növekedésének. Emlékeztetett, hogy Magyarország egy olyan léptékű nukleáris beruházást tesz lehetővé, amely 23 millió megawatt bővülést eredményez, valamint 70 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás-csökkenést, ráadásul Magyarország elektromosenergia-szükségletének 70 százalékát fedezi. Megjegyezte azt is, hogy Magyarország az egyedüli, amely a gazdasági fejlődését fenn tudta tartani miközben a szén-dioxid kibocsátását csökkentette.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.