Újabb Von der Leyen-kudarc a láthatáron

A bizottság elnökének szerdán kellene bemutatnia új csapatát és annak tárcáit, de erre még nem fog sor kerülni.

Forrás: Politico2024. 09. 10. 15:09
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen Fotó: Dursun Aydemir Forrás: AFP/Anadolu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jövő hétre halasztotta el a huszonhat biztosjelöltből álló csapatának bemutatását, közölte a Politico brüsszeli hírforrás. 

Az eredeti tervek szerint Ursula von der Leyen csapata szerda délelőttre tűzte volna ki a találkozót az Európai Parlament különböző frakcióinak vezetőivel, majd ezt követően nyilvánosan is bejelentette volna a következő biztosi testületet. Ezt a találkozót most a jövő héten keddre vagy szerdára halasztották, amikor az Európai Parlament Strasbourgban ülésezik.

A szerdai bejelentés elhalasztására sok tényező utalt. 

Egyes európai tisztviselők a hét elején még arról vitatkoztak, hogy a frakciók vezetőivel való találkozó csak véleménycserét jelentsen-e, vagy egybeessen Von der Leyen új vezetői csapatának hivatalos bejelentésével.

Hétfőn Szlovénia Marta Kos volt nagykövetet jelölte a biztosi pozícióra, a szlovén parlamentnek azonban még jóvá kell hagynia ezt a változtatást, ami szintén hozzájárulhatott a bejelentés elhalasztásához. Ez viszont több időt biztosít Ursula von der Leyennek arra, hogy konzultáljon a jelöltekkel és másokkal a következő uniós végrehajtó testület vezetői posztjainak elosztásáról.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az új Európai Bizottság valószínűleg nem áll munkába decemberig. 

Borítókép: Ursula von der Leyen (Fotó: AFP/Anadolu/Dursun Aydemir)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.