Brüsszelben sok a probléma a biztosjelöltek körül

Egy új Európai Bizottság kialakítása mindig időigényes és nehézkes folyamat, mivel a tagállamoknak el kell küldeniük a jelöltek nevét, majd az EB elnöke osztja szét a portfóliókat. Közel sem valószínű, hogy Ursula von der Leyen új csapata novemberben munkába tudna állni, valamint a tárcák szétosztása sem megy olyan egyszerűen, mint azt remélte.

Forrás: Politico2024. 09. 10. 8:07
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredeti elképzelés szerint az új Európai Bizottság közvetlenül az amerikai választások előtt kellett volna megalakuljon, ám ez jelenleg szinte elképzelhetetlennek tűnik. Többek között az Európai Parlament bonyolult időbeosztása és a biztosjelöltek szigorú követelményeknek való megfelelésével kapcsolatos hosszadalmas vizsgálatok teszik lehetetlenné, hogy az Európai Bizottság november elsején elkezdhesse a munkáját, számolt be a fejleményekről a Politico brüsszeli hírportál. 

Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője úgy nyilatkozott, hogy „az Európai Parlament feladata a meghallgatások ütemtervét kialakítani”. Jelenleg úgy tűnik, hogy az Európai Parlament akkor sem sieti el az európai biztosok kinevezését, ha az orosz–ukrán háború és a közelgő amerikai választások miatt nagy szükség lenne az uniós végrehajtó testületre.

A szeptember végére várt meghallgatások eredeti ütemterve túlságosan optimista volt

– vallja egy parlamenti tisztviselő.
Rámutatott, hogy a késedelem részben a parlament bonyolult beosztásának köszönhető (a képviselők szeptember közepén és október két hetében is Strasbourgban üléseznek).

A meghallgatások általában Brüsszelben zajlanak, és a Strasbourgba való áthelyezésük logisztikai rémálom lenne

– magyarázta a tisztviselő.

Az Európai Parlament eredetileg úgy tervezte, hogy a meghallgatásokat szeptember végén tartják meg. Ez a beosztás azonban nem megvalósítható, mivel Ursula von der Leyen kivételével minden biztosnak órákig tartó meghallgatáson kell részt vennie az európai parlamenti képviselők előtt. Így előreláthatóan ezek csak október közepén fognak elkezdődni. 

Ez azt jelenti, hogy a végleges szavazásra (amely a Bizottság egészére vonatkozik) az Európai Parlament november utolsó hetében tartandó plenáris ülésén kerülne sor, ami a legjobb esetben is decemberre tolja ki a munka megkezdését. Nem beszélve arról, hogy az Európai Parlament egy vagy több biztost is elutasíthat. Ha ez megtörténik, az érintett tagállamnak új jelöltet kell küldenie. 

Ám nem a meghallgatások jelentik az egyetlen nehézséget. Mivel jelenleg az uniós biztosjelöltek listája teljes, Ursula von der Leyennek arról kellene döntenie, hogy a biztosok melyik területekért felelnek majd, ráadásul a portfóliók terén is vannak újdonságok. 

Amíg mindenki egy „nagy” gazdasági tárcáért verseng, amely magában foglalná a versenyképességet, az ipart és a pénzügyi szolgáltatásokat, addig az új védelmi biztosi pozíció veszített a vonzerejéből, valamint sokan megkérdőjelezték az új lakásügyi biztos szükségességét is. Bár ez a terület mindenképpen figyelmet igényel és a választópolgároknak kifejezetten fontos, hogy a lakhatás körüli problémák megoldódjanak, a kérdés az, hogy tud-e valamit tenni ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság.

A házépítők és a fejlesztők szkeptikusak, véleményük szerint a lakhatásról továbbra is helyi szinten kellene dönteni, közölte a Politico. Ursula von der Leyen köztudottan ezzel az új funkcióval inkább a szocialistáknak próbált kedveskedni, mivel az újraválasztásához szüksége volt a támogatásukra. 

Hogyan lehet az EU felelős egy olyan területért, amely nem tartozik a hatáskörébe, amire nincs pénze és ami teljes mértékben a nemzeti gazdaságpolitikától függ? Ez őrültségnek tűnik

– vallja Giles Merritt, a Friends of Europe munkatársa, majd hozzátette: „Senki sem mondja, hogy nincs nagy probléma, de vajon a Bizottság feladata-e, hogy megoldja, és ha igen, hogyan?”

Az biztos, hogy az új Európai Bizottság megalakulása körüli problémák nem ismeretlenek az elnöknek, akinek a nemek közötti egyensúly megteremtése sem sikerült a csapat kialakítása során. Ahogy arról lapunk is beszámolt, számos tagállam ellenáll a nyomásának, hogy férfi jelöltjeiket női jelöltekre cseréljék.

Borítókép: Ursula von der Leyen (Fotó: AFP/Nicolas Tucat) 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.