A Moszad halálos csapdája: hogyan szabotálta Izrael a Hezbollah kommunikációját

A Washington Post új részleteket hozott nyilvánosságra arról, hogyan sikerült Izraelnek a Hezbollah kommunikációs eszközeit megsemmisítő műveletet végrehajtani.

Forrás: The Washington Post2024. 10. 06. 7:20
A szeptember 18-án Bejrút déli külvárosában készült fotón a felrobbant Hezbollah-hívók maradványai láthatók.
A szeptember 18-án Bejrút déli külvárosában készült fotón a felrobbant Hezbollah-hívók maradványai láthatók. Fotó: AFP/Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli hírszerző ügynökségnek, a Moszadnak, egy összetett terv részeként sikerült beszivárognia a Hezbollah soraiba, hogy jelentős károkat okozzanak a szervezetben. A művelet központi eleme egy új csipogó, az Apollo AR924 volt, amiből a Hezbollah kétéves tárgyalás után vásárolt meg 5000 darabot. Ezek a személyhívók, bár strapabírónak és megbízhatónak tűntek, valójában rejtett robbanószereket tartalmaztak, amelyeket a Moszad távolról fel tudott robbantani.

A Moszad úgy időzítette a robbantásokat, hogy a használóknak a legnagyobb kárt okozzák. Ez szeptember 17-én történt meg, amikor a személyhívók detonációját követően több ezer Hezbollah-tag és civil halt meg vagy sebesült meg Libanonban és Szíriában.

Az akció részletei csak most kerültek nyilvánosságra, miután több izraeli, amerikai és közel-keleti tisztviselő is felfedte azokat. A művelet nem csupán a Hezbollah vezetőségét rengette meg, de Izraelt is bátorította arra, hogy célzott támadásokat hajtson végre a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah ellen, ami potenciálisan széles körű közel-keleti konfliktust idézhet elő.

Irán keményen reagált az izraeli támadásokra, több mint 180 rakétát lőve ki Izraelre, és figyelmeztetve további következményekkel, ha a konfliktus tovább eszkalálódik. Izrael viszont úgy véli, hogy a mostani sikeres támadások révén az ország vezetése képes lehet meggyengíteni és felszámolni a Hezbollahot, akár légi csapásokkal, akár közvetlen katonai beavatkozással.

A művelet következményei:

  • A Hezbollah súlyos veszteségeket szenvedett, és a szervezet kommunikációs rendszerét szinte teljesen megsemmisítették.
  • Izrael megmutatta a világnak, hogy képes a Hezbollahra jelentős nyomást gyakorolni, és képes az ellenségének kommunikációját szabotálni.
  • A művelet azonban újabb konfliktust indított el a két fél között, és a feszültség a régióban tovább fokozódott.

Az izraeli vezetés ambíciózus tervei és a Hezbollah elleni fellépés megnövekedett aktivitása azonban növeli az újabb széles körű konfliktus kialakulásának a kockázatát a Közel-Keleten – áll az összefoglalóban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.