Amerika és Európa sem elégedett Zelenszkij győzelmi tervével

2022 decemberében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Washingtonba utazott, és hősként ünnepelték a kongresszus együttes ülésén. Tapsot kapott az összegyűlt amerikai törvényhozóktól, amikor felidézte nemzete küzdelmét – írja a Washington Post.

2024. 10. 16. 12:45
Joe Biden amerikai elnök
Joe Biden amerikai elnök Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz hónappal az orosz–ukrán háború kirobbanása után után Zelenszkij megfogadta, hogy nemzete 

soha nem fogja megadni magát,

 néhány órával azután, hogy Joe Biden elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja Ukrajnát, 

ameddig csak kell.

Biden és európai szövetségesek ezt rendre megismételték az azóta eltelt hónapokban.

A Wasington Post szerint kétséges, hogy Zelenszkij most ilyen fogadtatásban részesülne a kongresszusban. A republikánusok ugyanis kritikus tömeget jelentenet a testületben. Kijev támogatásával kapcsolatos szkepticizmusukat mind Donald Trump republikánus elnökjelölt, mind jelölttársa, J. D. Vance szenátor is hangsúlyozza. Az előbbi szembetűnő mind a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szembeni szűkszavúságában, mind az Ukrajna háborús erőfeszítései iránti közömbösségében – folytatja Ishaan Tharoor.

A szerző megjegyzi, hogy Zelenszkij megvitatta győzelmi tervének elemeit az Egyesült Államokban, és az ENSZ-közgyűlés magas szintű ülésén való részvétel után találkozott a kulcsfontosságú amerikai tárgyalópartnerekkel. Az, hogy Trumppal jelent meg, az esemény kínos volta miatt is nevezhető figyelemre méltónak. A volt amerikai elnök ugyanis a találkozón putyinnal való nagyon jó kapcsolatát hirdette

Zelenszkij mellette állva igyekezett hangsúlyozni, hogy az orosz vezető miatt rengetegen haltak meg.

Találkozójuk után Zelenszkij mégis azt írta a közösségi médiában: 

Azonos véleményünk van arról, hogy az ukrajnai háborút meg kell állítani. Putyin nem nyerhet, az ukránoknak győzniük kell. 

Trump a maga részéről semmit nem posztolt az ukrán győzelem iránti vágyról, és figyelmeztetett, hogy ha elveszíti a választást Kamala Harris alelnökkel szemben, a 

háború soha nem ér véget, és harmadik világháborúba fog torkollni.

Zelenszkij színre lép

Az ukrán elnöki hivatal tanácsadója bejelentette, hogy Volodimir Zelenszkij ma bemutatja a győzelmi tervét az ukrán parlamentben, a verhovna radában. 

Az ukrán képviselők nyilatkozatai szerint a terv magában foglalja az ukrán hadsereg fegyverszállításának növelését nagy hatótávolságú fegyverek beszerzését, a NATO-csatlakozás gyorsítását, és bevonnák a nyugati országokat az  lerombolt területek újjáépítésbe.

Moszkva irreálisnak tartja Kijev korábbi békejavaslatait, és kiemeli a realitások figyelembevételének szükségességét. Vlagyimir Putyin részletezte a konfliktus megoldásának feltételeit, többek között az ukrán erők visszavonását a Donyec-medencéből és Novorosszijából, valamint Ukrajna NATO-csatlakozásának elutasítását. Moszkva szerint az Oroszország elleni szankciókat fel kell oldani, és Ukrajnának el kell köteleznie magát atomfegyvermentes státus mellett.

A sajtó szerint az USA és Európa is elismeri Zelenszkij győzelmi tervének elégtelenségét. Valamint a nyugati kormányok között sincs megegyezés abban, hogy a Zelenszkij által kért fegyverszállítmányok mekkora részét kell teljesíteni. 

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.