Az ukrán elnök nagy bejelentésre készül

Zelenszkij a következő napokban nyilvánosan bemutatja a győzelmi tervet. Kijev azért nem fedi fel teljesen a kártyáit.

2024. 10. 13. 6:26
Ukrán katona aknavetővel lő 2024. augusztus 26-án (Fotó: AFP)
Ukrán katona aknavetővel lő 2024. augusztus 26-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij elnök néhány napon belül nyilvánosan bemutatja győzelmi tervét az ukránoknak – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az elnöki hivatal tanácsadója október 12-én.

Zelenszkij ötpontos győzelmi terve katonai és diplomáciai elemeket tartalmaz, beleértve Ukrajna NATO-csatlakozási meghívását is, de a békeprogram teljes részleteit még nem hozták nyilvánosságra. A terv célja Ukrajna jövőbeli tárgyalási pozíciójának megerősítése és Oroszország igazságos békekötésre való rábírása – közölte Kijev.

Az ukrán elnök vegyes eredményekkel már bemutatta a győzelmi tervet több nyugati vezetőnek, köztük Joe Biden amerikai elnöknek, Emmanuel Macron francia elnöknek, Keir Starmer brit miniszterelnöknek és Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek.

A főbb pontok már világosak, de (Zelenszkij) részleteket fog hozzáadni, amelyek egyértelműen meghatározzák, milyen nyomásgyakorlási programról van szó, miért fontos, és miért párhuzamos (a békeformulával)

 – mondta Podoljak.

Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője szeptember 29-én közölte, hogy a tervet néhány érzékeny részlet nélkül mutatják be az ukránoknak, hogy megakadályozzák az információk kiszivárgását Oroszországba.

Minden, ami nyilvánosságra kerül, nem csak a mi országunkban hallható, hanem az ellenség is hallja. Ezért a terv egyes részletei titkosítottak. De fontos, hogy lássuk e terv megvalósulását az ellenség területén

 – mondta Jermak.

Zelenszkij elmondta, hogy a terv célja Vlagyimir Putyin orosz elnök rákényszerítése egy méltányos békemegállapodásra Ukrajna tűzerejének növelésével, többek között több fegyver kérésével és a nagy hatótávolságú rakétacsapásokra vonatkozó korlátozások feloldásával. Egyébként, mint arról a lapunk korábban beszámolt, Ukrajna elnöke nem zárja ki, hogy Oroszország képviselői részt vegyenek a második békecsúcson. Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak elmondta, csak Vlagyimir Putyinnal tiltottak a személyes tárgyalások.

Borítókép: Ukrán katona aknavetővel lő 2024. augusztus 26-án (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.