Ennyibe kerülhet a belépőjegy az újranyitó Notre Dame-ban

A 2019-es tűzvész után újjáépített párizsi Notre-Dame-székesegyház újranyitása előtt a francia kormány csütörtökön felvetette, hogy belépődíjat kellene szedni a katedrálisba látogató turistáktól, újjáélesztve ezzel a vallási örökség finanszírozásáról szóló vitát. A katolikus egyház nem támogatja az elképzelést.

2024. 10. 25. 10:30
Párizs_ NOTRE DAME
Notre Dame székesegyház Párizs Fotó: Eric Broncard / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Fotó: Hans Lucas via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bevételek a kormány javaslata szerint egy, a vallási örökség megóvását célzó programba folynának be, és lehetővé tennék más vallási épületek helyreállításának finanszírozását. Ez azonban az egyház és az állam szétválasztására vonatkozó jogszabályokkal ütközik, és mindeddig az egyház elutasította.

Látogatónként mindössze öt euróval évente 75 millió eurót tudnánk összegyűjteni. A párizsi Notre-Dame megmentené Párizs és Franciaország összes templomát. Csodálatos jelkép lenne

– mondta Rachida Dati kulturális miniszter a Le Figaro című napilapnak adott interjúban. 

Bruno Retailleau belügyminiszter, aki Franciaországban a vallási ügyekért is felelős, azonnal támogatásáról biztosította a kulturális minisztert, példaként említve a Barcelonában még épülő Sagrada Família-székesegyházat, ahol belépődíjat kell fizetni. 

A Notre Dame-székesegyház a bejelentés nyomán közleményt adott ki a közösségi médiafelületein, amelyben hangsúlyozták a franciaországi katolikus egyház álláspontját a templomok és székesegyházak ingyenes látogatásával kapcsolatban.

A katedrálisokba és templomokba való ingyenes belépést egyrészt az egyházat és az államot elválasztó 1905-ös törvény rendelkezései indokolták, másrészt kiemelték az egyházak alapvető küldetését, amely, álláspontjuk szerint, 

feltétel nélküli és ezért szükségszerűen ingyenes befogadást biztosítani minden ember számára, függetlenül vallásától vagy meggyőződésétől, véleményétől vagy anyagi helyzetétől.

A párizsi Notre-Dame Európa egyik leglátogatottabb épülete, 2017-ben 12 millió látogatója volt, a december 7-re tervezett újranyitás után pedig évi 14-15 millióra számít az egyházmegye. Az újjáépítési munkálatokat teljes egészében adományokból finanszírozták, amelyek a 2019. április 15-i tűzvészt követően érkeztek, összesen 846 millió euró, 150 ország mintegy 340 ezer adományozójától. 

Európában mindenhol díjköteles a belépés a legjelentősebb vallási épületekbe

 – hangsúlyozta a francia kulturális miniszter. aki egyben a francia főváros hetedik kerületének polgármestere is, azt is kiemelte, hogy szerinte az 

az EU-n kívülről érkező látogatóknak többet kellene fizetniük a múzeumokba szóló belépőjegyükért is.

A tűzvész előtt csak a Notre-Dame tornyai és a kripta látogatása volt díjköteles. Franciaországban az egyház és az állam szétválasztását szabályozó 1905-ös törvény tiltja az egyházi épületekbe való belépésre vonatkozó adót vagy díjat, ellentétben például Olaszországgal, ahol ilyen szabályozás nincs. 

A francia állam 1905-ben a vallási célokra szolgáló épületeket állami tulajdonná nyilvánította, s vállalta fenntartásukat. Az eredetileg egyházellenes intézkedések, mint például a templom- és plébániaépületek államosítása mára a támogatás közvetett formájává alakultak át, ugyanis az épületek fenntartási költségeit alapvetően közpénzekből biztosítják. 

Az országban bejegyzett mintegy ötvenezer vallási épület közül körülbelül ötezer szorul sürgős felújításra, ezért Emmanuel Macron államfő 2023 szeptemberében egy országos adománygyűjtő kampányt indított egy pénzügyi alap létrehozására. A cél az, hogy négy év alatt legalább kétszázmillió eurót gyűljön össze, amelyet a kistelepülések vallási épületeinek felújítására fordítanának.

 

Borítókép: A Notre Dame-székesegyház (Fotó: Hans Lucas via AFP/Eric Broncard)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.