Ka–52m helikopterek drámai akciója: az orosz légierő megakadályozta az ukrán csapatok rotációját

Kurszk megye határvidékén az orosz légierő látványos akciójának eredményeképp sikeresen meghiúsult a tervezett ukrán csapatmozgatás.

2024. 10. 26. 6:02
A Ka–52m, más néven „Alligator”, az orosz hadsereg egyik legfejlettebb harci helikoptere
A Ka–52m, más néven „Alligator”, az orosz hadsereg egyik legfejlettebb harci helikoptere Forrás: Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz védelmi minisztérium hivatalos Telegram-csatornáján közölte, hogy az orosz légierő Ka–52m helikopterekkel végrehajtott támadása megzavarta az ukrán fegyveres erők (VSU) tervezett csapatrotációját Kurszk megye határvidékén. A Ka–52m helikopterek személyzete pontos rakétacsapásokat hajtott végre a légierő irányító tisztjének koordinátái alapján, amelynek során sikeresen semmisítettek meg ukrán páncélosokat és katonai állományt.

A közlemény szerint az ukrán harci eszközök és a személyzet megsemmisítését az irányító tiszt helyszíni jelentése is visszaigazolta, ami tovább növeli az akció jelentőségét, alátámasztva annak sikerességét.

A Ka–52m, más néven Alligator

Az orosz hadsereg egyik legfejlettebb harci helikoptere, amely a Kamov tervezőirodában készült. Ez a helikopter az átalakított Ka–50 és Ka–52 modellek továbbfejlesztése, amelyet különféle légi harci feladatok végrehajtására terveztek.

A Ka–52m egyedi rotoros elrendezése és kétmotoros hajtóműve lehetővé teszi a nagy manőverezhetőséget és a gyorsaságot. Felszereltsége magában foglalja a fejlett elektronikus és radarrendszereket, amelyek segítik a célpontok gyors azonosítását és megsemmisítését. A helikopter képes szembenézni különböző időjárási körülményekkel, és éjszakai műveletek lebonyolítására is alkalmas.

Fegyverzete többféle rakétából és a legújabb precíziós bombázó eszközökből áll, így hatékonyan alkalmazható mind földi, mind légi célpontok ellen. A Ka–52m tehát kulcsszereplője az orosz légierő modern hadműveleteinek.

A videóanyag, amely a támadást dokumentálja, egyértelműen szemlélteti a modern katonai technológia szerepét a harctereken, különösen a helikopterek hatékonyságát és az akciók gyorsaságát. Az ilyesfajta reakcióképesség meghatározó lehet a konfliktusok kimenetelében, hiszen az ukrán csapatmozgatás megakadályozása jelentős stratégiai hátrányt okoz az ellenfélnek.

Az orosz védelmi minisztérium által közzétett információk alapján az akció továbbra is része a határterületeken zajló szélesebb katonai erőfeszítéseknek, amelyek célja az orosz terület biztonságának és szuverenitásának megóvása, valamint az ellenséges tevékenységek hatékony felderítése és semlegesítése.

Kurszknál jelentős csapásokat mért az elmúlt napokban az orosz légierő, ezekről lapunk is beszámolt.

Borítókép: A Ka–52m, más néven Alligator, az orosz hadsereg egyik legfejlettebb harci helikoptere (Forrás: Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.