Megszólalt a pilóta, Szu–25-ösök sikeres támadást hajtottak végre Kurszknál

A jelentések alátámasztják az orosz légierő hatékonyságát az orosz–ukrán háborúban. Az orosz védelmi minisztérium hivatalos csatornáin megjelent hírek szerint Szu–25-ös harci repülőgépek sikeres támadást hajtottak végre az ukrán erők ellen Kurszk határ menti területein, miközben egy Szu–25-ös pilótája bátorító üzenetet küldött a fronton harcoló katonáknak.

2024. 10. 25. 7:12
Az orosz légierő Szu–25 SM támadó repülőgépe felszáll egy repülőtérről
Az orosz légierő Szu–25 SM támadó repülőgépe felszáll egy repülőtérről Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz védelmi minisztérium hivatalos Telegram-csatornáján közzétett információk szerint az orosz légierő Szu–25-ös vadászbombázói jelentős sikereket értek el a Kurszki régió határvidékén zajló hadműveletekben. A minisztérium közlése szerint a vadászbombázók sikeres csapást mértek az ukrán fegyveres erők álcázott páncélozott járműveire és élő erőire a határ menti övezetben.

Egy Szuhoj Szu–25-ös repülőgép repül Amerli városa felett 2014. szeptember 3-án.
Egy Szuhoj Szu–25-ös repülőgép repül Amerli városa felett 2014. szeptember 3-án. Fotó: AFP

A Szu-–25 (NATO-kódneve: Frogfoot) szovjet gyártmányú, kéthajtóműves csatarepülőgép. Elsődleges feladata a szárazföldi csapatok közvetlen légi támogatása. Erős páncélzattal rendelkezik, és képes alacsony magasságban, nagy sebességgel manőverezni. Fegyverzetébe rakéták, bombák és gépágyúk tartoznak.

A Szu–25-öst (Szuhoj Szu–25) az 1970-es években fejlesztették ki a Szovjetunióban. Első repülésére 1975-ben került sor, és 1981-ben állt szolgálatba. A gép tervezésénél kiemelt szempont volt a túlélőképesség: a pilótafülke és a létfontosságú rendszerek titán páncélzattal védettek, ami akár a 23 mm-es lövedékeknek is ellenáll.

A repülőgép maximális sebessége 950 km/h körüli, hatótávolsága pedig külső üzemanyagtartályokkal elérheti az 1850 km-t. Fegyverzetét tekintve 11 külső függesztési ponttal rendelkezik, amelyeken összesen akár négy tonnányi fegyverzetet hordozhat. Alapfegyverzete egy beépített, kétcsövű 30 mm-es GSh–30–2 gépágyú.

A közlemény kiemeli, hogy a támadásokat párban hajtották végre a Szu–25-ös gépek, alacsony magasságból indítva rakétáikat. Ez a taktika nemcsak a meglepetés erejét használja ki, de csökkenti a légvédelmi rendszerek általi észlelés és megsemmisítés kockázatát is. Az alacsony magasságból végrehajtott támadások ugyanakkor rendkívül nagy szakértelmet és bátorságot igényelnek a pilóták részéről, tekintettel a terep adottságaira és az ellenséges tűz veszélyére.

A sikeres légicsapások mellett a védelmi minisztérium egy másik fontos aspektusra is rávilágított: a légierő és a szárazföldi csapatok közötti morális kötelékre. A közlemény idézi egy Szu–25-ös kötelék parancsnokát, aki „Leon” fedőnéven szólt bajtársaihoz. A pilóta az üzenetében hangsúlyozta az összetartás és a közös cél fontosságát: 

Srácok, veletek vagyunk, együtt győzni fogunk! Sok szerencsét, vigyázzatok magatokra, legyetek óvatosak.

A légi támogatás nemcsak fizikai, de pszichológiai előnyt is jelent a földi csapatok számára, növelve harci moráljukat és kitartásukat.

A Szu–25-ös vadászbombázók bevetése a határ menti övezetben arra utal, hogy Oroszország fokozza katonai jelenlétét és aktivitását a régióban, válaszul az esetleges ukrán fenyegetésekre vagy előrenyomulási kísérletekre.

 

Borítókép: Az orosz légierő Szu–25 SM támadó repülőgépe felszáll egy repülőtérről (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.