Kegyetlen razziák Ukrajnában: halálos áldozata is van a kényszersorozásnak

Minden idők legkegyetlenebb kényszersorozási akciója zajlik Ukrajnában, ahol az elmúlt napokban már halálos áldozatot is követelt a toborzók brutalitása. Az egyenruhások senkit és semmit sem kímélnek: a hatósági emberrablások már hétköznapinak számítanak az EU-ba igyekvő országban.

2024. 10. 15. 5:15
Ukrainian servicemen visit graves of the fallen Ukrainian soldiers at the Lychakiv cemetery on the national "Defenders Day" in Lviv, on October 1, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by YURIY DYACHYSHYN / AFP)
Katonasírok Ukrajnában Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A civil lakosságra ráeresztették Zelenszkij vérszomjas kutyáit” – így értékelik az ukránok mindazt, ami napok óta zajlik a kelet-európai országban. Kijev még talán soha nem engedte el ennyire a gyeplőt: szinte mindenhol hadkiegészítő kommandók vadásznak a korban megfelelő 18 és 60 év közötti hadköteles korú férfiakra. 

A parancs világos, hiszen ukrán sajtóhírek szerint Volodimir Zelenszkij fel van háborodva azon, hogy 2024-ben – az előző évhez képest – egymillióval több hadköteles kapott halasztást a mozgósítás alól. Jelenleg tehát több mint másfél millió fő rendelkezik valamilyen felmentéssel, ami arról tanúskodik, hogy az emberek hajlandóak az utolsót is kifizetni annak érdekében, hogy ne vigyék el őket a frontra. 

A napokban az egyik Hmelnickij megyei felmentésekért felelős orvosi bizottság vezetőjének otthonában találtak négy és félmillió dollárt a hatóságok. 

A férfi a razzia előtt félmillió kidobott az erkélyről, nehogy a szervek találják meg azt. És ez csak egy város, és egy hivatalnok Ukrajnában. Köztudott, hogy az ilyen ügyek csak a jéghegy csúcsai: nagyságrendekkel nagyobb összegeket kell felfele osztani Kijevnek, hogy a biznisz tovább működhessen. 

Lassan úgy is lehetne fogalmazni, hogy Ukrajnában több korrupcióban érdekelt csinovnyik van, mint ahányan bujkálnak a sorozás elől. Akinek van pénze, az kifizeti, hogy ne vigyék a frontra, akinek pedig nincs, az megy a húsdarálóba az egyébként fegyvert forgatni tudó rendőrök és hadkiegészítők helyett. Náluk ugyanis kvóta van. 

Mindennap el kell fogni a megfelelő mennyiségű embert, és akkor nem őket küldik a háborúba. 

Mondhatnánk divatos kifejezéssel élve, hogy az uniós jogvédők is értsék: gentleman’s agreemant a hatalom és az őket védő fegyveres testületek között. 

Sosem látott utcai terror Ukrajnában

Az elmúlt napok minden eddiginél durvább embervadászata azonban már a Zelenszkijben mélyen hívőket is elbizonytalanította. Az ukrán települések utcáit ugyanis ellepték a maszkos fegyveresek, akik szó szerint vadászni kezdtek a korban megfelelő férfiakra. Kijev, Hmelnyickij, Harkov, Odessza, Lemberg és Ungvár még nem látott hasonló akciókat. A kegyetlenség ugyanis olyan szintet öltött, mint még soha korábban. Kárpátalja megyeszékhelyén például a város központjából rabolták el az embereket, volt, akit elektromos sokkolóval kényszerítettek arra, hogy beszálljon a buszba. 

Lembergben sztriptíz klubokat látogattak meg a hatóságok. 

Harkovban szintén éjszakai szórakozóhelyekre tértek be.

Az ukrán főváros sem maradhatott ki a „jóból”. Kijevben az Okeani Elzi nevű népszerű együttes koncertjéről hazafelé igyekvőket hurcolták el. Ilyenre még soha nem került sor a háború kitörése óta, ami azt bizonyítja, hogy az ukrán vezetés rendkívül el lehet keseredve a háború jelenlegi állása miatt. 

Halálos áldozatai is vannak a kényszersorozásnak

Nem ritka az sem, hogy valakit úgy megvernek a szadista hadkiegészítők, hogy még azelőtt életét veszti, hogy ráadnák az angyalbőrt. 

Az elmúlt hónapokban az ukrán sajtó számos ilyen esetet göngyölített fel, mégsem ítéltek el senkit. 

A halotti orvosi jelentéseket többnyire meghamisították, nem maradt hátra csak a gyászoló család, szülő, és a gyerekek. Ha pedig valaki bírósági ügyet mert belőle csinálni, azt halálos fenyegetések érték. 

A toborzók legutóbb Odesszában vertek meg úgy egy beteg fiatalembert, hogy már senki sem tudta megmenteni. A felvételek tanulsága szerint epilepsziás is lehetett, a segítségére siető nők ugyanis megpróbálták a nyelvét rögzíteni. Később a hírek szerint a férfi a kórházban meghalt. 

Az ukrán elit egy része már lázad

Zelenszkijjel már nagyon sokan nem értenek egyet Ukrajnában. Persze az ilyen emberek – a legtöbb esetben – disszidálni kényszerülnek Ursula von der Leyen asszony legkedvesebb demokráciájából. 

Artem Dmitruk, ukrán parlamenti képviselő szerint, aki egyébként nemrég szintén arra kényszerült, hogy őszintesége és kritikus hozzáállása miatt elmeneküljön az országból, Zelenszkij irodája adott parancsot az újabb mozgósítási razziákra. 

Mint fogalmaz: 

Az Elnöki Iroda egyértelmű parancsot adott ki: határozottan kell fellépni a megfelelő eredmény érdekében: mindenkit el kell fogni! 

Bizonyítványok, igazolások, halasztások, rokkantsági papír stb.… nem működnek ezentúl! Mindenkit be kell vinni a hadkiegészítő parancsnokságra. Majd ott eldöntik, hogy mi legyen a sorsod. 

A gyerekeket is el fogják vinni, és az irodáikban majd kötelezik őket a szolgálatra (18 éves koruktól). Végül elmondják majd, hogy önkéntesen jelentkeztek. 

Fontos! 

Mindenkit megfigyelnek, akik a közösségi felületeken írnak vagy beszélnek a történtekről. Rájuk is ki van adva a parancs: kegyetlenül kell bánni velük! 

Kérem, akinek lehetősége van rá, az maradjon otthon. Ne járjatok edzőtermekbe, és közösségi helyekre. Ráadásul, már azon gondolkodnak, hogy hamarosan a lakásokba is bemennek értetek! Ez már a vég! Előbb azonban a szállodákat fogják felforgatni!

Borítókép: Katonasírok Ukrajnában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.