Több mint tízezres lakosú várost foglaltak el az oroszok + videó

Ukrán drónok mértek csapást egy oroszországi katonai repülőtérre.

2024. 10. 03. 18:31
Aftermath of Russian KAB strike on residential building in Kharkiv
Servicemen are seen outside a residential building damaged by a Russian guided missile strike in Kharkiv, Ukraine, on September 3, 2024. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Viacheslav Madiievskyi / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Romos épület Harkivban egy orosz támadás után Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellenőrzése alá vonta Vuhledar várost a donyecki régióban az orosz hadsereg – jelentette be csütörtök délután az orosz védelmi minisztérium.

A háború előtt mintegy 14 ezer lakosú, magaslaton elhelyezkedő bányaváros birtoklásáért a harcok 2022 márciusában kezdődtek el.

Arszenyij Prilipka, az ukrán 72. gépesített gyalogdandár sajtóreferense az ukrán Szabadság Rádiónak elmondta, hogy a sebesült katonák evakuálása nehéz volt Vuhledarból, de a Donyeck megyei városból való kivonulás lehetővé tette a veszteségek minimalizálását. 

Szavai szerint azzal, hogy egy másik védelmi vonalhoz vonultak vissza, a lehető legkisebbre csökkentették a veszteségeket egy olyan városban, amely az orosz pusztítás miatt már kritikusan veszélyessé vált az ukrán csapatok számára. 

A vuhledari visszavonulást szerdán hozta nyilvánosságra az ukrán hadsereg keleti parancsnoksága.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – a bírálatokra reagálva – helyes lépésnek nevezte a vuhladari kivonulást, kijelentve, hogy számára az emberélet fontosabb, mint a lerombolt állások vagy bármely épület védelme. 

Megismételte, hogy megfelelő fegyverek nélkül az ukrán erők nem tudják megállítani Oroszországot.

A csütörtöki orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyről számolt be előretörésről. A védelmi tárca közölte, hogy Ukrajnában az orosz erők 16 ellentámadást vertek vissza, Kurszk megyében pedig két ellentámadási és öt, a határon át tervezett betörési kísérletet hiúsítottak meg. 

A „különleges hadművelet” övezetében a moszkvai összegzés szerint csaknem 2100 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, Kurszknál számuk meghaladta a 300-at.

Az orosz beszámoló az Ukrajnában az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel több, az ukrán hadiipart ellátó energetikai objektumot, egy drónokat gyártó és tároló létesítményt, tíz tábori lőszerraktárt, két harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, egy nyugati gyártmányú 155 milliméteres önjáró és vontatott tarackot, négy amerikai ATACMS műveleti-harcászati rakétát, amerikai HIMARS sorozatvetők öt rakétáját továbbá 144 repülőgép típusú drónt, közülük 122-t a „különleges hadművelet” övezetén kívül.

Az orosz védelmi minisztérium a Kurszk irányában elszenvedett ukrán anyagi veszteségek között sorolt fel még négy páncélozott harcjárművet is. 

Moszkva szerint a régióba betörő ukrán erők az augusztus 6-án indított támadásuk során több mint 19 850 embert, 135 harckocsit, 66 gyalogsági harcjárművet, 98 páncélozott személyszállító járművet, 864 páncélozott harcjárművet, 584 gépkocsit, 162 tüzérségi löveget és 33 sorozatvetőt veszítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Ukrán drónok csapást mértek egy oroszországi katonai repülőtérre

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) alegységei más alakulatokkal együttműködve drónokkal csapást mértek az oroszországi Voronyezs térségében található boriszoglebszki katonai repülőtérre csütörtökre virradóra – közölték az SZBU-nál az Ukrajinszka Pravda hírportállal.

Kifejtették, hogy az éjszakai támadás során raktárokat, Szu–35-ös és Szu–34-es nehézbombázó repülőgépek hangárjait, valamint repülőgépüzemanyag-tárolókat lőttek. Az SZBU-nál kiemelték, hogy a megtámadott katonai repülőtérről Oroszország aktívan bombáz ukrán területeket.

Az ukrán vezérkar a Facebookon közölte, hogy ATACMS ballisztikus rakétákkal eltaláltak egy orosz Nyebo-M radarállomást. 

A katonai vezetés kiemelte, hogy a Nyebo-M nagyon nehezen elpusztítható célpont, mivel lopakodó üzemmódban működik, a horizontot pásztázva keres a levegőben célpontokat. A vezérkar szerint az oroszoknak már csak tíz ilyen típusú működő rendszerük maradt. Egy ilyen radar költsége több mint 100 millió dollár. 

„A Nyebo-M radar megsemmisítése kedvező lehetőségeket biztosít a Storm Shadow robotrepülőgépek hatékony bevetésére” – írta a vezérkar.

A katonai vezetés legfrissebb, csütörtöki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 657 ezret, az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett hat orosz harckocsit, 37 tüzérségi és egy légvédelmi fegyvert, valamint 43 drónt.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a közösségi oldalakon beszámolt arról, hogy látogatást tett a front egyik „forró pontján”, a szicseszlavi 25. különálló légideszant katonáinál. Többjüket kitüntette, és döntéseket hozott a védelem stabilitásának és hatékonyságának erősítésére.

Vjacseszlav Csausz, az észak-ukrajnai Csernyihiv megye kormányzója délután közölte a Telegramon, hogy az orosz erők az ukrán–orosz államhatárhoz közeli korjukivkai járásban drónnal csapást mértek egy cseppfolyósított gázt szállító autóra. A gázpalackok felrobbantak és lakóépületek gyulladtak ki, aminek következtében az eddigi adatok szerint hárman haltak meg – egy hatéves gyerek és két felnőtt –, négyen pedig megsérültek, köztük egy négyéves kisfiú és egy 13 éves lány.

Szerhij Liszak, a keleti Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy az orosz hadsereg egy kamikazedrónnal mért csapást a régióban lévő Nyikopol városra, a támadásban három ember sebesült meg. A szomszédos Donyeck megye kormányzója, Vadim Filaskin pedig közölte, hogy az orosz támadások miatt a megye északi részében határozatlan időre megszűnt az ivóvízellátás. Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója közölte, hogy 12-re nőtt a megye székhelyét, Harkiv városát ért szerdai orosz légibomba-támadás sérültjeinek száma.

Borítókép: Romos épület egy orosz támadás után Harkivban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.