Ukrajna miatt egész Európa bajba sodródhat

Szergej Lavrov szerint veszélyes játékot űz a Nyugat. Kemény fenyegetés érkezett Moszkvától.

Forrás: Origó2024. 10. 07. 12:36
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2024. október 4-én Moszkvában, Oroszországban (Fotó: AFP)
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2024. október 4-én Moszkvában, Oroszországban (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkoló bejelentést tett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Oroszország rendkívül aggasztónak és veszélyes játéknak tartja azt a nyugati tervet, mely szerint Ukrajna engedélyt kaphat nagy hatótávolságú rakéták bevetésére orosz területek ellen. A tárcavezető figyelmeztetése szerint ennek rendkívül veszélyes következményei lehetnek. Az orosz diplomácia vezetője félreérthetetlenül utalt arra, hogy Moszkva kész keményen válaszolni minden ilyen lépésre.

Putyin elnök már korábban egyértelművé tette, hogy Oroszország megfelelő döntéseket fog hozni a Nyugat által teremtett fenyegetésekre reagálva. Vonják le maguk a következtetéseket

 – hangsúlyozta fenyegetően Lavrov.

Kijelentette, hogy Oroszország továbbra is nyitott a politikai-diplomáciai megoldásra, de hangsúlyozta, hogy ennek a válság gyökereit kell orvosolnia.

Lavrov kiemelte, hogy nem egyszerűen tűzszünetre, hanem a konfliktus teljes lezárására van szükség. Ehhez a Nyugatnak be kell szüntetnie a fegyverszállítmányokat Ukrajnába, Kijevnek pedig le kell állítania a harci cselekményeket.

Az orosz diplomácia vezetője szerint Ukrajnának vissza kell térnie a semleges, blokkon kívüli és atomfegyvermentes státushoz. Emellett védelmeznie kell az orosz nyelvet, és biztosítania kell minden állampolgárának jogait és szabadságát.

Lavrov megjegyezte, hogy a konfliktus költségei leginkább az ukránokat sújtják, akiket vezetőik kíméletlenül mészárszékre küldenek. Oroszország számára pedig saját népe és létfontosságú biztonsági érdekei védelméről van szó.

A külügyminiszter a Newsweeknek adott interjúban hozzátette, hogy Ukrajna és nyugati szövetségesei nem érdekeltek a békében, csak a háború folytatásában. Ez a helyzet könnyen eszkalálódhat és beláthatatlan következményekkel járhat egész Európára nézve, írta meg az Origó.

Oroszország készen áll minden eszközzel megvédeni területeit és érdekeit

– jelezte Lavrov nyilatkozata. 

A tárcavezető rámutatott, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán vezető nem törölte el a Moszkvával való tárgyalásokat tiltó rendeletet. A diplomata emellett hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és a NATO-ban lévő szövetségesei politikai, katonai és pénzügyi támogatást nyújtanak Ukrajnának az ellenségeskedés folytatásához, írja a Lenta.ru.

 

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2024. október 4-én Moszkvában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.