Zelenszkij ördögi szövetségről beszélt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Oroszország és Észak-Korea közötti katonai együttműködést az eszkaláció új szintjének nevezte. Rosszindulatú szövetségről beszélt, és erre egyértelmű választ követel.

Forrás: eXXpress2024. 10. 21. 9:22
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető átadja a Kim Ir Szen-érmet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető átadja a Kim Ir Szen-érmet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reagálnunk kell és ellenintézkedéseket kell tennünk. Nem szabad hagynunk, hogy a gonoszság tovább növekedjen – mondta Zelenszkij videóüzenetében.

„Ha a világ most csendben marad, és a frontvonalon ugyanolyan rendszeresen szembekerülünk észak-koreai katonákkal, mint ahogyan a drónok ellen védekezünk, az senkinek sem válik hasznára a világon, és csak meghosszabbítja ezt a háborút” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolja Észak-Koreát, hogy katonákat küldött az orosz hadseregbe. Szöul védelmi minisztere, Kim Jonghjon azt mondta a dél-koreai politikusoknak, hogy valószínűsíthetően hat észak-koreai tiszt meghalt egy nemrégiben történt ukrán rakétatámadásban Donyeckben.

Moszkva napok óta cáfolja a műholdas képekre is hivatkozó dél-koreai és ukrán jelentéseket arról, hogy állítólag akár 12 ezer észak-koreai katonát vezényeltek Oroszországba. A NATO és az Egyesült Államok sem erősítette meg, hogy Észak-Korea katonákat küldött volna Oroszországba, írta az eXXpress.

Oroszország és Észak-Korea azonban nemcsak a szoros katonai együttműködésről, hanem a külső támadások esetén történő segítségnyújtásról is megállapodott. Ez esetben katonákat is lehetne bevetni akár az Ukrajna által megszállt oroszországi Kurszk régió védelmében.

„Veszélyes együttműködés”

Zelenszkij Oroszország és Észak-Korea közötti „ördögi szövetségről” és „veszélyes együttműködésről” beszélt.

„Sajnos az instabilitás és a fenyegetés jelentősen fokozódhat, amint Észak-Korea megtanulja a modern hadviselés taktikáját” – hangsúlyozta. Ukrajna szövetségeseinek erre megfelelő választ kellene adniuk, hiszen egy újabb állam lett a háború résztvevője, ami új fenyegetést jelent. Putyin eddig elsősorban a szomszédos Belaruszra támaszkodott, tette hozzá.

A háborúnak tisztességesen és a lehető leggyorsabban véget kell vetni, közölte Zelenszkij.

Borítókép: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető átadja a Kim Ir Szen-érmet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.