Karácsonyi menük a magyar határon túl: ízelítő a szomszédos országokból

Magyarország központi elhelyezkedése miatt számos ország hagyományos karácsonyi menüjét ismerhetjük meg viszonylag könnyen. A karácsonyi asztal kínálata azonban országonként jelentősen eltérhet, tükrözve a helyi gasztronómiai kultúrát és hagyományokat.

Forrás: aswesawit.com2024. 12. 25. 14:58
Karácsonyi vacsora
Fotó: Hans Lucas via AFP Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nézzük meg, milyen finomságokat kínálnak a magyar határon túli országok karácsonykor!

Szlovákia

A szlovák karácsonyi menü a bőséges és hagyományos ételek szerelmeseinek paradicsomát jelenti. A karácsonyi vacsora általában halételekkel kezdődik, például sült ponty, vagy karácsonyi halászlé. A főétel rendszerint ponty vagy sertés, gyakran káposztával és burgonyával tálalva. Az édességek közül elengedhetetlen a medovník és a perník.

Ausztria

Az osztrák karácsonyi asztalon a hagyományos ételek mellett modern kiegészítők is helyet kapnak. A klasszikus sült kacsa vagy ponty mellett gyakran készülnek különböző húskrémek, töltött káposzta és burgonyasaláta. Az osztrák karácsony elképzelhetetlen a Stolen nélkül, egy gazdagon gyümölccsel és dióval töltött, mazsolás kalács nélkül. A Lebkuchen mézeskalács is gyakori vendég az ünnepi asztalon.

Románia

A román karácsonyi menüt a gazdag pásztorételek ihlették. Sült sertés vagy pulyka a főétel, gyakran sült kolbásszal és káposztával kiegészítve. A sarmale, savanyú káposztába töltött hús különösen népszerű. Az édességek közül a cozonac egy fonott, édes kalács, amelyet gyakran dióval, mákkal vagy kandírozott gyümölcsökkel készítenek.

Szerbia

A szerb karácsonyi asztalra jellemző a bőséges mennyiség és a húsételek dominanciája. A sült malac vagy bárány gyakorta fő attrakció, amit sült káposztával, burgonyával és különböző salátákkal tálalnak. A kemencében sült hús is elengedhetetlen része az ünnepi menünek. Az édességek közül a vanilice, vaníliás kekszek, és a különböző sütemények jelentenek ízletes kiegészítést.

Ukrajna

Az ukrán karácsonyi asztalon a böjti időszaknak megfelelően gyakran halételek szerepelnek, de a húsételek is megtalálhatók. A kutja, búzadara kása mézzel és dióval, és a varynyky, töltött tészta is népszerűek. Az édességek közül a paśka, egy húsvéti kalácshoz hasonló, de karácsonykor is fogyasztott édesség a legjellegzetesebb.


Szlovénia

 A karácsonyi asztal hagyományos ételei a sült húsételek, leggyakrabban a sült kacsa vagy pulyka, melyeket gyakran krumplisalátával vagy más főzelékekkel tálalnak. Népszerű a töltött káposzta is, különböző variációkban. Az édes ételek közül a potica (töltött kalács) a legfontosabb, számos ízesítésben készítik. A különböző sütemények, péksütemények szintén elengedhetetlen részei az ünnepi étkezésnek.

Horvátország

A karácsonyi menü regionális különbségeket mutat, de általában a halételek dominálnak a szenteste vacsorán. Sült hal, tenger gyümölcsei szerepelnek az asztalon. Karácsony napján már húsokat is fogyasztanak, a töltött káposzta, a sült hús (sertés, bárány) gyakori. A szarvasgomba is népszerű hozzávaló lehet. Az édességek terén a fritule (fánk) és különböző sütemények, tortafélék a legjellemzőbbek. A regionális sajátosságok miatt a pontos ételek országrészenként is változhatnak.

Borítókép: Karácsonyi vacsora (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.