Nézzük meg, milyen finomságokat kínálnak a magyar határon túli országok karácsonykor!
Szlovákia
A szlovák karácsonyi menü a bőséges és hagyományos ételek szerelmeseinek paradicsomát jelenti. A karácsonyi vacsora általában halételekkel kezdődik, például sült ponty, vagy karácsonyi halászlé. A főétel rendszerint ponty vagy sertés, gyakran káposztával és burgonyával tálalva. Az édességek közül elengedhetetlen a medovník és a perník.
Ausztria
Az osztrák karácsonyi asztalon a hagyományos ételek mellett modern kiegészítők is helyet kapnak. A klasszikus sült kacsa vagy ponty mellett gyakran készülnek különböző húskrémek, töltött káposzta és burgonyasaláta. Az osztrák karácsony elképzelhetetlen a Stolen nélkül, egy gazdagon gyümölccsel és dióval töltött, mazsolás kalács nélkül. A Lebkuchen mézeskalács is gyakori vendég az ünnepi asztalon.
Románia
A román karácsonyi menüt a gazdag pásztorételek ihlették. Sült sertés vagy pulyka a főétel, gyakran sült kolbásszal és káposztával kiegészítve. A sarmale, savanyú káposztába töltött hús különösen népszerű. Az édességek közül a cozonac egy fonott, édes kalács, amelyet gyakran dióval, mákkal vagy kandírozott gyümölcsökkel készítenek.
Szerbia
A szerb karácsonyi asztalra jellemző a bőséges mennyiség és a húsételek dominanciája. A sült malac vagy bárány gyakorta fő attrakció, amit sült káposztával, burgonyával és különböző salátákkal tálalnak. A kemencében sült hús is elengedhetetlen része az ünnepi menünek. Az édességek közül a vanilice, vaníliás kekszek, és a különböző sütemények jelentenek ízletes kiegészítést.
Ukrajna
Az ukrán karácsonyi asztalon a böjti időszaknak megfelelően gyakran halételek szerepelnek, de a húsételek is megtalálhatók. A kutja, búzadara kása mézzel és dióval, és a varynyky, töltött tészta is népszerűek. Az édességek közül a paśka, egy húsvéti kalácshoz hasonló, de karácsonykor is fogyasztott édesség a legjellegzetesebb.
Szlovénia
A karácsonyi asztal hagyományos ételei a sült húsételek, leggyakrabban a sült kacsa vagy pulyka, melyeket gyakran krumplisalátával vagy más főzelékekkel tálalnak. Népszerű a töltött káposzta is, különböző variációkban. Az édes ételek közül a potica (töltött kalács) a legfontosabb, számos ízesítésben készítik. A különböző sütemények, péksütemények szintén elengedhetetlen részei az ünnepi étkezésnek.
Horvátország
A karácsonyi menü regionális különbségeket mutat, de általában a halételek dominálnak a szenteste vacsorán. Sült hal, tenger gyümölcsei szerepelnek az asztalon. Karácsony napján már húsokat is fogyasztanak, a töltött káposzta, a sült hús (sertés, bárány) gyakori. A szarvasgomba is népszerű hozzávaló lehet. Az édességek terén a fritule (fánk) és különböző sütemények, tortafélék a legjellemzőbbek. A regionális sajátosságok miatt a pontos ételek országrészenként is változhatnak.
Borítókép: Karácsonyi vacsora (Fotó: AFP)