A 12–15 éves amerikaiak is megkaphatják az oltást

A készítmény erős immunválaszt váltott ki a klinikai vizsgálatban részt vevő fiataloknál is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 11. 9:41
null
A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus (COVID-19) elleni vakcinát tartalmazó fiolák Fotó: Andreas Arnold Forrás: MTI/DPA pool/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Engedélyezte a 12–15 év közötti gyerekek beoltását a koronavírus elleni, amerikai–német fejlesztésű Pfizer-vakcinával ma az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA).

Eddig a 16 évnél idősebbeknek volt elérhető az oltóanyag az országban az illetékes hatóság vészhelyzeti engedélye alapján. A gyártó azonban az előző héten arról számolt be, hogy megkezdődött a teljes körű jóváhagyás folyamata az érintett korcsoportnak. Janet Woodcock, az FDA vezetője szerint ez fontos lépés a világjárvány elleni küzdelemben, az intézkedés lehetővé teszi, hogy a fiatalabb korosztály is védetté váljon a fertőzéssel szemben.

A Pfizeré az első vakcina, amelyet az Egyesült Államokban engedélyeztek 18 év alattiaknak, és csaknem kétmillió 16 és 17 éves van az országban, akit már legalább egy dózissal beoltottak. Woodcock kiemelte, hogy alapos és szigorú vizsgálat alá vetették a rendelkezésre álló adatokat, és

nincs miért aggódniuk a szülőknek.

A gyártó márciusban arról számolt be, hogy a készítmény erős immunválaszt váltott ki a klinikai vizsgálatban részt vevő 12–15 éveseknél is, használata pedig nemcsak hatékony, hanem biztonságos is. A 2260 gyerek közül 18-an fertőződtek meg a koronavírussal, mindannyian placebót kaptak, egyikük sem a valódi szert, ami így százszázalékos hatékonyságot jelent.

Az Egyesült Államok lakosságának csaknem 46 százaléka már legalább az első vakcinaadagot megkapta vasárnapig, de

az oltási program sebessége jelentősen lelassult az április közepi csúcshoz képest,

amikor naponta átlagosan több mint 3,3 millió embert oltottak be. Május 4-én ez 2,1 millió volt.

Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetője azt közölte, hogy hamarosan

az Európai Unióban is engedélyezhetik a Pfizer oltóanyagát a 12–15 éveseknek,

akár már májusban. – Jelenleg a kitűzött cél a júniusi jóváhagyás. Vizsgáljuk, hogy előre tudjuk-e ezt hozni május végére – mondta több lapnak adott interjújában. Cooke arról tájékoztatott, hogy az amszterdami székhelyű EMA már számos adatot megkapott a gyártótól, és a következő két hétben beérkeznek a legújabb, Kanadában végzett klinikai vizsgálatok eredményei is.

Magyarországon ezen a héten kezdődik a 16–18 év közötti magyar állampolgárok beoltása a Pfizer-vakcinával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.