A bíróság letöltendő börtönbüntetésre ítélte Navalnijt

Washington aggodalmát fejezte ki, Moszkva azt feltételezi, hogy a Navalnij körüli helyzet megrendezett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 02. 20:22
NAVALNIJ, Alekszej
Moszkva, 2021. február 02. A Moszkva városi bírósága által közreadott képen Alekszej Navalnij ellenzéki politikus (b) egy üvegkalitkában áll perének tárgyalásán Moszkva városi bíróságán 2021. február 2-án. A rendkívüli rendõri készültség mellett tartott tárgyaláson dõl el, hogy letöltendõvé változtatják-e a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben kiszabott, próbaidõre felfüggesztett szabadságvesztést. Navalnijt és öccsét, Oleget 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük, a Glavpodpiszka a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának. MTI/AP/Moszkva városi bírósága Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letöltendőre változtatta kedden az illetékes moszkvai bíróság az Alekszej Navalnij ellenzéki politikusra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben kiszabott három és fél éves, felfüggesztett szabadságvesztést. A bíróság az ítéletet a felfüggesztett büntetés feltételeinek megszegésével indokolta, azzal, hogy Navalnij több alkalommal nem jelentkezett az előírt időpontban a felügyelő hatóságnál. A szabadságvesztésbe beszámít majd az az idő, amelyet a politikus házi őrizetben töltött, így a ténylege büntetés két év nyolc hónap lesz. A politikus védői bejelentették, hogy fellebbezni fognak.

Az ítélet meghozatala előtt Navalnij rámutatott, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az ügyében nem állapított meg bűncselekményt. – Ellenem olyan ügyben folyik bírósági eljárás, amelyben ténylegesen ártatlannak mondtak ki. Emlékeztetek arra, hogy az Yves Rocher-ügy minden oroszországi fázisán átjutva az EJEB-hez fordultam, a strasbourgi bíróság pedig a tetteimben nem látott bűncselekményt. Oroszország közvetve elismerte ezt az ítéletet azzal, hogy kártérítést fizetett nekem – mondta.

Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egy perének tárgyalásán Moszkva városi bíróságán
Fotó: MTI/AP/Moszkva városi bírósága

Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának. Az Yves Rocher az ítélethirdetést megelőzően közölte, hogy anyagi kár nem érte. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság. Navalnij támogatói szerint az ügyben politikai verdikt született. Az EJEB 2017 októberében önkényesnek és észszerűtlennek minősítette az ítéletet, azt állítva, hogy a Navalnij fivérektől megtagadták a tisztességes eljáráshoz való jogukat. Az orosz legfelsőbb bíróság mégis helybenhagyta a bírósági döntést.

A Vlagyimir Putyin elnök nemzetközileg legismertebb bírálójaként ismert ellenzéki politikust tavaly augusztus 20-án Omszkban kómás állapotban szállították kórházba, onnan a berlini Charité klinikára szállították gyógykezelésre. Több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint megmérgezték, Navalnij szerint Putyin utasítására a Szövetségi Biztonsági Szolgálat emberei. A Kreml a vádakat valótlannak minősítette. Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból.

Rohamrendőrök őrizetbe veszik Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egyik fiatal támogatóját Moszkva városi bírósága közelében 2021. február 2-án
Fotó: MTI/AP/Denis Kaminev

Navalnij és híveinek felhívására január 23-án és 31-én országos, hatósági engedély nélküli tiltakozást tartottak, a rendőrök több ezer embert őrizetbe vettek. A bíróság épülete környékén kedden tüntető hívei közül a nap folyamán több mint 300 embert vettek őrizetbe.

– Miközben együtt dolgozunk Oroszországgal, hogy érvényesítsük az Egyesült államok érdekeit, szorosan egyeztetni fogunk szövetségeseinkkel és partnereinkkel, hogy elszámoltathassuk Oroszországot, amiért nem tartja tiszteletben saját állampolgárainak a jogait – fejtette ki aggodalmát Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki az ellenzéki politikus azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte.

A brit külügyminiszter szerint az alapvető normákat felrúgó keddi bírósági határozat egy mérgezés áldozatát veszi célba, ahelyett, hogy a felelősöket büntetné.

Mindez mutatja, hogy Oroszország nem teljesíti a nemzetközi közösség felelősen viselkedő tagjaitól elvárt legalapvetőbb kötelezettségeket sem – hangsúlyozta Dominic Raab.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) és Ann Linde, a svéd diplomácia vezetője, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet soros elnöke
Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden fogadta Ann Lindét, a svéd diplomácia vezetőjét, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökét, aki kifejezte Svédország és az EU aggályát a demokrácia, a civil társadalom és az emberi jogok oroszországi állapota miatt. Lavrov választ sürgetett arra, hogy a svéd katonai laboratórium hogyan jutott arra a következtetésre, hogy Navalnijt az úgynevezett novicsok csoporthoz tartozó új anyaggal mérgezték meg. Az átláthatóság hiányát kifogásolta a Navalnij-ügyben tanúsított nyugati magatartással kapcsolatban. – Oroszországnak minden alapja megvan arra, hogy azt feltételezze, hogy a Navalnij körüli helyzet megrendezett – mondta.

Marija Zaharova külügyi szóvivő a belügyekbe való beavatkozásnak és önleleplezésnek nevezte, hogy a tárgyaláson nyugati nagykövetségek megfigyelői jelentek meg. Ezzel szerinte Oroszország feltartóztatására és a bíróra való pszichológiai nyomásgyakorlásra irányuló kísérlet történt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.