Bekerül a cseh alkotmányba a fegyveres önvédelemhez való jog

Csehországban erős ellenkezést váltott ki az Európai Unió igyekezete a fegyvertartás korlátozására.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 21. 13:52
Gun Enthusiasts Attend NRA Annual Meeting In Indianapolis
INDIANAPOLIS, INDIANA - APRIL 27: Guests shop for firearms and accessories at the 148th NRA Annual Meetings & Exhibits on April 27, 2019 in Indianapolis, Indiana. The convention, which runs through Sunday, features more than 800 exhibitors and is expected to draw 80,000 guests. Scott Olson/Getty Images/AFP (Photo by SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: COTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh parlament felsőháza, a szenátus szerdán jóváhagyta, hogy az alkotmány részét képező Emberi Jogok Listáját kibővítsék egy bekezdéssel, mely szerint „az állampolgárnak a törvényben megállapított feltételek szerint joga van fegyverrel védelmeznie saját és más emberek életét”.

Az alkotmány módosítását a képviselőház, a parlament alsóháza már korábban jóváhagyta, életbelépéséhez már csak az államfőnek kell aláírnia.

Miután úgynevezett alkotmánytörvényről van szó, az elnök nem vétózhatja meg.

– Az alkotmány módosítása reagálás az Európai Uniónak a fegyvertartást szigorító igyekezetére – hangzott el a szenátusi vitában. A javaslat kezdeményezői szerint Csehország ezzel elejét veszi annak, hogy a fegyvertartási jogot alsóbbrendű törvénnyel korlátozni lehessen, s egyben megerősíti a cseh kormány tárgyalási pozícióit az Európai Unióval szemben.

A cseheknél komoly hagyományai vannak a lőfegyverviselésnek
Fotó: Cott Olson/Getty Images North America/Getty Images via AFP

– A javaslatnak nemcsak jelképes jelentősége van, biztosítékul szolgálhat a jövő szempontjából is – jelentette ki Martin Červíček polgári demokrata szenátor. Rámutatott: az Európai Unióban erősödnek a fegyvertartást korlátozó tendenciák.

– A lakosság lefegyverzése nem hoz nagyobb biztonságot, mert a bűnözők törvénytelenül is be tudnak szerezni fegyvereket

– hangsúlyozta Červíček.

Az alkotmányos cikkely módosításához a hatályos szabályok szerint a parlament mindkét házában a képviselők és a szenátorok legalább háromötödös támogatására van szükség, ami ez esetben megvolt. Csehországban erős ellenkezést váltott ki az Európai Unió igyekezete a törvényes fegyvertartás korlátozására a terrorizmus elleni harcra való hivatkozással. Az ezt elutasító petíciót, amely most az alkotmány módosításához vezetett, több mint százezren írták alá. A rendőrségi kimutatások szerint a 10,7 milliós Csehországban mintegy 310 ezer embernek van fegyvertartási engedélye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.