Belülről bomlasztja saját pártját Renzi

A politikus nem bocsátkozott részletekbe, a Reuters hírügynökség szerint ugyanis azzal érvelt, hogy a tervei­ről először egy jövő hónapban esedékes gyűlésen fog beszélni.

2019. 09. 17. 11:15
Italy debate for the calendar of the government crisis
A volt miniszterelnök magabiztosan járkál Fotó: MTI/ EPA/Maurizio Brambatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jöttek be a korábbi olasz miniszterelnök, Matteo Renzi tervei a Demokrata Párt (PD) és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom (M5S) frissen alakult kormányát illetően, a befolyás­szerzés után ácsingózó, ám a pozíció­osztásból kimaradó politikus ezért most úgy döntött, a balközép tömörülésből kiválva létrehozza saját formációját. – Igény van a társadalomban új politikai csoportok létrehozására, és az enyém erre választ adhat – fogalmazott a mindössze 44 éves Renzi, aki maga is oroszlánrészt vállalt a még egy hónapja is egymás legnagyobb politikai ellenfelének számító koalíciós partnerek összeboronálásában.

A politikus nem bocsátkozott részletekbe, a Reuters hírügynökség szerint ugyanis azzal érvelt, hogy a tervei­ről először egy jövő hónapban esedékes gyűlésen fog beszélni. – Akkor fogok beszélni a nemzeti politikáról, és olyan világos leszek, mint eddig soha – fogalmazott. Közben a Demokrata Párt prominens tagjai olasz sajtóinformációk szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy visszafogják a sértődött politikust. A PD veteránja, Dario Franceschini kulturális miniszter például a Twitter-mikroblogon azt írta: „Ne hagyd, hogy szakítsunk, ne gyengíts minket a párt felosztásával.”

A volt miniszterelnök magabiztosan járkál
Fotó: MTI/ EPA/Maurizio Brambatti

A politikus arról is említést tett, hogy ezzel elsősorban az „egyesült jobboldal” járna jól, elemzők pedig szintén azzal érvelnek, hogy egy, a politikai palettán esetlegesen megjelenő új formáció ismét megrázná az épphogy lecsillapodó politikai kedélyeket, és jelentősen megnehezítené a régi-új miniszterelnök, Giuseppe Conte számára az összeboronált kormánykoalíció hivatalban tartását.

Az olasz sajtóban megjelenő találgatások szerint Renzi legalább 31 törvényhozót magával tudna rántani az alsóházból és a szenátusból, illetve legalább egy miniszter és két kormánybiztos is a PD korábbi főtitkárával tartana, a frakcióalapításhoz szükséges húsz képviselőt tehát könnyedén maga mögött tudhatja. Renzi egyik hű szövetségese, Ivan Scalfarotto azzal érvelt az új formáció mellett, hogy az nem a PD-t gyengítené, sokkal inkább a Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország! nevű párttól csábítana el tagokat, a jobbközép tömörüléstől ugyanis folyamatosan morzsolódnak le a tagok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.