Bezár az ünnepekre Európa nagy része, de a vakcina már úton van

A karácsony közeledtével egyre több ország dönt a kijárási tilalom bevezetése, vagy legalábbis a vírus terjedését akadályozó szabályok szigorítása mellett: Hollandiában mától öt hétig tartó kijárási tilalom kezdődik, és a kéthetes lazítás után Csehország is szigorít. Németországban holnap lép életbe az országos zárlat, de német sajtóértesülések szerint van ok a bizakodásra, ugyanis akár már december 23-án kiadhatják a Pfizer/BioNTech-vakcina EU-s forgalmazási engedélyét. A tervek szerint Németországban az EMA-engedély kiadása után legfeljebb három-négy nappal meg is kezdődik az oltások beadása.

2020. 12. 15. 15:24
Spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Brussels
Police officers check documents as they patrol in central Brussels during a curfew imposed by the Belgian government as the spread of the coronavirus disease ( COVID-19) continues, in Brussels, Belgium October 30, 2020.REUTERS/Johanna Geron - RC2BTJ9A4OXR Fotó: Johanna Geron
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karácsony közeledtével az európai kormányoknak szembe kell nézniük a kérdéssel, hogy lazítsanak-e a koronavírus-járvány miatt meghozott járványügyi intézkedéseken az ünnepi időszakra. Több országban szigorítanak a héten: Németország és Hollandia a tavaszihoz hasonló kijárási tilalmat vezet be. Német lapok értesülései szerint azonban Európa országainak sem kell már sokat várniuk a vírus elleni oltóanyagra.

Angela Merkel vasárnap, a tartományi kormányfőkkel folytatott egyeztetése után bejelentette, hogy szerdától teljes lezárásra kell számítani Németországban, és az intézkedéseket leghamarabb január 10-én oldják fel.

Németország legutóbb a világjárvány tavaszi hullámában tapasztalt teljes zárlatot – írja a Deutsche Welle.

A szerdától érvényes jogszabályban elrendelték a nem alapvető fontosságú üzletek és szolgáltatók, valamint az iskolák, óvodák és bölcsődék zárva tartását. A tartományok annyiban tervezik a korlátozások enyhítését a karácsonyi időszakra, hogy legalább a közeli családtagok találkozhassanak egymással december 24. és 26. között. Ebben az időszakban egy háztartás előreláthatólag négy olyan felnőttet hívhat majd át, akik a közvetlen családhoz tartoznak – a gyerekek számát nem korlátozzák.

Karácsonyi fényfüzérek a Brandenburgi kapu előtt Berlinben 2020. november 29-én. A koronavírus-járvány miatt az idén nem tartják meg a karácsonyi vásárokat a német fővárosban
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

– A november 2-án meghozott intézkedéseink nem voltak elegendők

– nyilatkozta Merkel a vasárnapi megbeszélés után, majd hozzátette:

– Az egészségügyi rendszerünkre komoly nyomás nehezedik, és a mi célunk mindig is az volt, hogy elkerüljük a túlterhelését.

Németország intenzív osztályainak kapacitása szintén kritikus állapotról árulkodik, és az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy az intenzív terápiás ágyaknak már csupán öt-tíz százaléka áll rendelkezésre az ország egyes részein.

December 14-én, hétfőn összesen 6451 új esetet számoltak, ami az előző napok adataihoz képest csökkenő tendenciát mutat, a regisztrált halálesetek száma azonban ugyanezen a napon 528 volt. A koronavírusban elhunytak száma Németországban így a járvány kezdete óta 23 162-re emelkedett, a fertőzéses betegeké pedig több mint 1,36 millióra.

Mark Rutte holland miniszerelnök hétfőn jelentette be, hogy december 15-től Hollandiában is kijárási tilalmat vezetnek be, amely legalább öt hétig, január 19-ig tart majd.

– Szigorúbb szabályozásokra van szükség a járvány megállításához, ezért Hollandia öt hétre bezár

– jelentette ki Rutte.

Mark Rutte holland kormányfő
Fotó: MTI

Bezárnak az iskolák, az óvodák, az üzletek és a sportcentrumok is, és csak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és a bankok maradhatnak nyitva. Az új szabály értelmében kerülni kell a csoportosulást, így a közeli családtagokon kívül legfeljebb két emberrel lehet találkozni. Karácsonykor a 13 év alatti gyerekeken kívül három vendéget fogadhatnak a háztartások – számol be róla a BBC News.

– Össze kell szorítani a fogainkat, és várni, hogy jobbra forduljon a helyzet. És igen, a helyzet jobb lesz, eljön majd az az idő, amikor a koronavírus már mögöttünk lesz, és az életünk normálisan folytatódhat

– mondta Rutte, hozzátéve:

– Ez nem most fog megtörténni, és nem is egy héten vagy egy hónapon belül. A vakcinával azonban 2021 a reményt és a fényt hozhatja az alagút végén.

Néhány ország ugyanakkor nem várt 2021-ig: az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kanada is megkezdte már a tömeges oltási kampányát. Mint ahogyan korábban lapunk is beszámolt róla, a britek december 8-án kezdték el az oltások beadását, amihez az első menetben nyolcszázezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina áll a rendelkezésükre.

A kilencvenéves Margaret Keenan az első brit állampolgár, aki megkapja a Pfizer–BioNTech oltóanyagfejlesztő vállalatok koronavírus elleni vakcináját az ország tömeges oltási kampányában 2020. december 8-án
Fotó: MTI/PA pool/AP/Jacob King

Az Egyesült Államok és Kanada hétfőn kezdett tömeges oltásba, a britekhez hasonlóan szintén az amerikai–német fejlesztésű vakcinával.

Moncef Slaoui, az amerikai oltási kampány vezetője elmondta, hogy elegendő oltóanyag áll rendelkezésre ahhoz, hogy jövő év március közepéig már százmillió – többnyire magas kockázati csoportba tartozó – amerikai be legyen oltva a koronavírus ellen. Terveik szerint május végére vagy június közepére pedig már az amerikaiak többsége hozzáférhet az oltóanyaghoz. Slaoui azt is elmondta, hogy az első 2,9 millió adag vakcinát három napra osztják el, így ha szükséges, lehetőség lesz módosítani az oltókampány folyamatán.

Közben a kanadai hatóságok közlése szerint a Torontói Egyetem kórházában is beadták az első koronavírus elleni Pfizer/BioNTech-vakcinákat hétfőn. Ontario tartomány hatezer adag oltóanyagot kapott, és első körben kétezer-ötszáz egészségügyi dolgozót oltanak be. A Québec tartomány számára elérhető négyezer vakcinával pedig két idősotthon lakóit és az otthonokban dolgozókat oltják be először.

Két német lap keddi értesülései szerint Európa országainak sem kell már sokat várniuk, ugyanis az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan december 23-án adja ki az amerikai Pfizer és a német BioNTech által kifejlesztett oltás forgalmazási engedélyét.

Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter elmondta, hogy

az egész EU-nak nagyon jó hír, hogy december 23-ra befejeződhet az EMA vizsgálata.

Németország nemzeti hatáskörben jár el az oltóanyag engedélyeztetése, beszerzése és használata ügyében, így az EMA-engedély kiadása után legfeljebb három-négy nappal megkezdődik az oltások beadása az országban – fűzte hozzá Spahn.

A cseh kormány hétfőn döntött úgy, hogy a koronavírus-járvány romló helyzetére való tekintettel kétheti lazítás után újra megszigorítják az óvintézkedéseket az országban. Andrej Babiš miniszterelnök közölte, hogy az éttermek, a szállodák és a sportlétesítmények péntektől ismét bezárnak Csehországban, az összejöveteleken pedig legfeljebb hat fő vehet részt. Este 11 és reggel 5 óra között éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be, az általános és középiskolások karácsonyi szünete pedig a szokásosnál korábban elkezdődik. A síközpontok működését az ország szigorú feltételek között engedélyezi, a hegyvidéki szállodák és panziók viszont továbbra sem fogadhatnak vendégeket. A maszkok viselése a belső és külső tereken is kötelező marad. A szükségállapot december 23-ig lesz érvényben, de a kormány várhatóan kérni fogja a parlamentet ennek a meghosszabbítására. (MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.