Bukott a kormány

Megbukott a Ludovic Orban vezette román jobbközép kormány, miután tegnap a bukaresti parlament megszavazta a kabinet elleni bizalmatlansági indítványt.

Pataky István (Bukarest)
2020. 02. 06. 6:53
ORBAN, Ludovic; KELEMEN Hunor; Bizalmi szavazás a román parlamentben
Voksolnak az ellenzéki indítványról. Nem biztos, hogy a polgárokat is az urnákhoz szólítják Fotó: MTI/Baranyi Ildikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megbukott a Ludovic Orban vezette román jobbközép kormány, miután tegnap a bukaresti parlament megszavazta a kabinet elleni bizalmatlansági indítványt.

Az ellenzéki szociáldemokraták kezdeményezését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is támogatta. Az RMDSZ így büntette az Orban-kormányt, amiért az megszegte a magyar párttal kötött egyezséget, miszerint nem módosít a parlament megkerülésével a helyhatósági választásokat szabályozó törvényen. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a tegnapi parlamenti vitán kijelentette: a kormány tudatosan megszegi az alkotmányt a kétfordulós polgármester-választás bevezetésével. A legutolsó pillanatban a szociáldemokraták és az RMDSZ mellé felsorakozott a Victor Ponta által elnökölt Pro Románia Párt is, ami megteremtette a szükséges többséget. Miután a kormány úgynevezett felelősségvállalással módosított a választási jogszabályon, a sikeres bizalmatlansági indítvánnyal a törvénymódosítás is bukott.

Közben megnyílt az út az előrehozott választások kiírásához, amit egyébként Klaus Johannis államfő és a most leszavazott miniszterelnök, Orban is szorgalmaz. Az elkövetkezőkben az államfő kezdeményezheti a törvényhozás feloszlatását és egy új megméretés kiírását, amennyiben hatvan napon belül két parlamenti kormányalakítási kísérlet is kudarccal zárul. Ilyenre még nem volt példa Romániában. Jelenleg éppen a most megbuktatott kabinetet adó Nemzeti Liberális Pártnak áll leginkább érdekében az idő előtti megméretés, mivel nagy előnnyel vezeti a népszerűségi listákat.

Voksolnak az ellenzéki indítványról. Nem biztos, hogy a polgárokat is az urnákhoz szólítják
Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Bár a törvényhozás üléstermében időnként kifejezetten indulatos volt a vita a bizalmatlansági indítványról, a parlament folyosóin oldott hangulatban csevegtek egymással és a nagy létszámban jelenlévő újságírókkal a különböző pártok képviselői és szenátorai.

Lapunk több RMDSZ-es politikust is megkérdezett a hogyan továbbról, s mindegyikük azon a véleményen volt: bár a magyar párt a mielőbbi stabilitás érdekében támogatja az idő előtti választás kiírását, kétséges, hogy ez megvalósulhat-e. Romániában az ősszel menetrend szerint is parlamenti választásokat tartanának, így egy előrehozott voksolás csupán kevesebb, mint fél évvel rövidítené le a jelenlegi törvényhozás mandátumát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.