Büntetné Moszkva a szovjet történelem vitatását

A koronavírus-járvány ellenére is teljes pompájában tartják meg vasárnap a győzelemnapi parádét Oroszországban. A második világháború témaköre az országban szakrális jelentőséggel bír, a Szovjetunió szerepének a megkérdőjelezése tabu, a náci Németország legyőzése pedig az ország legfontosabb ünnepének számít. Ezt a helyzetet az orosz parlamentbe benyújtott új tervezet törvényi erőre is emelheti.

Bendarzsevszkij Anton
2021. 05. 09. 7:25
Red Square Military Parade Rehearsals
MOSCOW, RUSSIA - MAY 7: Russian officers and soldiers take part in the general rehearsals of the Victory Day Parade inf front of the Kremlin at Red Square, on May 7, 2021 in Moscow, Russia. The military parade at Red Square is planned for May 9, to commemorate the victory of Soviet Union over Nazi Germany in WWII, despite the coronavirus (COVID-19) outbreak. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: SEFA KARACAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer katona vonult tegnap végig Moszkva utcáin a legújabb orosz T–90M és T–14 Armata tankok, az Iszkander–M és Sz–400 típusú rakétavédelmi rendszerek, vadászgépek, bombázók és más haditechnika kíséretében, amikor a Vörös téren megtartották a győzelemnapi főpróbát. A második világháborúban – vagy ahogy a posztszovjet térségben nevezik: a nagy honvédő háborúban – aratott győzelem a modern kori Oroszország legfontosabb ünnepének számít, amelyről országszerte hatalmas felvonulásokkal emlékeznek meg.

A tavalyi, 75 éves győzelemnapi ünnepségeket a koronavírus-járvány ­miatt másfél hónapos csúszással, június ­24-én tartották meg, idén viszont a Covid–19 ellenére is változatlan formában kerül sor a rendezvényekre. 2020-ban a máskor a külföldi vendégektől hemzsegő évfordulót lényegében bojkottálták a nyugati vezetők, amihez jó magyarázattal szolgált a nemzetközi járványügyi helyzet is. Így a tavalyi ünnepségeket végül csak Moldova, Belarusz, Kazahsztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Szerbia vezetői nézték végig a Vörös téri lelátókról, idén azonban az RBK hírügynökség információi szerint csak Tádzsikisztán elnökét, Emomali Rahmont várják Moszkvában.

A második világháborút nagyon komolyan veszik Oroszországban, olyannyira, hogy az akkori Szovjetuniónak a háború alatt betöltött szerepe lényegében tabutémának számít, a világháborús eseményeket népszerűsítő szakirodalom és játékfilmek listája pedig évről évre több tucattal bővül. Szerdán pedig egy újabb, a második világháborúval kapcsolatos törvénytervezetet nyújtottak be az orosz parlamentbe:

ha elfogadják, törvényben fogják betiltani a Szovjetunió és a náci Németország nyilvános összehasonlítását és egy szintre állítását.

Ugyanez az előterjesztés jogilag mondja ki a Szovjetunió döntő szerepét a nácizmus felett aratott győzelemben – ennek tagadása pedig büntetést vonhat maga után, bár ennek módjáról és mértékéről még nem állapodtak meg az orosz képviselők.

A díszszemle főpróbáját már pénteken megtartották a Vörös téren Fotó: Europress/AFP/Sefa Karacan

A törvénytervezet szerint tilos lesz nyilvánosan összehasonlítani a szovjet vezetés vagy a katonai vezetők céljait és döntéseit a náci Németország és szövetségesei képviselőivel a második világháború időszakában. A tilalom minden nyilvános megnyilvánulásra kiterjedhet, legyen az felszólalás, újságcikk vagy akár csak egy blogbejegyzés. Ami a törvénytervezetből Magyarországot is érintheti, az „a Szovjetunió humanitárius missziója nyilvános tagadásának a tilalma az európai országok felszabadítása során” szövegrész. Ez ugyanis a térségünkben egyáltalán nem olyan egyértelmű kérdés, mint ahogy az az orosz tankönyvekben szerepel.

Az orosz tankönyvekben a második világháborúval kapcsolatos tananyagra egyébként Vlagyimir Putyin is figyel – az orosz elnök legutóbb a két héttel ezelőtt elmondott évértékelő beszédében bírálta a történelemkönyveket, mert szerinte azok nem felelnek meg az állami elvárásoknak.

– Kinyitok néhány iskolai tankönyvet, és meglepődve látom, hogy mi szerepel bennük. Mintha nem rólunk szólnának. Ki írja ezeket, ki hagyja jóvá az ilyen oktatóanyagokat? Elképesztő

– mondta Putyin az idei évértékelő beszédében. – Mindenféle dolog szerepel ott. (…) Csak a sztálingrádi csatáról nem szól semmi. Nem is akarom kommentálni ezt – méltatlankodott az orosz elnök. Putyin szavai után az orosz oktatási minisztérium vizsgálatot indított az ügyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.