Felügyelet alá került Kövesi

Hatósági felügyelet alá helyezték Romániában Laura Codruta Kövesit, az Európai Parlament által az uniós főügyészség élére javasolt volt korrupcióellenes főügyészt. Közben a román államfő referendumot kezdeményez az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban.

Kövesi, Laura Codruta
Kövesit körülrajongták Brüsszelben Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fagyi visszanyal – jellemzik ironikusan bukaresti elemzők a sokáig érinthetetlennek tűnő Kövesi helyzetét. Az utóbbi években számos olyan hangfelvétel került elő, amely igazolta azokat a vádakat, miszerint a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) titkosszolgálati, illetve politikai megrendelések alapján kezelt egyes ügyeket.

A volt DNA-vezér ellen most annak a bűnvádi eljárásnak a keretében foganatosítottak kényszerintézkedést, amelyben hivatali visszaéléssel, megvesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják.

Mint arról az erdélyi Krónika című napilap beszámolt, az igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség csütörtökön közel hét órán keresztül gyanúsítottként hallgatta ki a DNA bukott vezetőjét.

Kövesit körülrajongták Brüsszelben
Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Az európai főügyészség élére eddig a legnagyobb eséllyel pályázó Kövesi jelen állás szerint nem hagyhatja el az országot. Brüsszeli meghallgatásain ugyanakkor már túl van, az Európai Parlamentben a nagy többség valósággal körülrajongta az exférje családnevét viselő román jelöltet.

Az uniós törvényhozás elnöke, Antonio Tajani egyébként tegnap Twitter-üzenetben fejezte ki aggályait a DNA volt vezetője ellen elrendelt hatósági felügyelettel kapcsolatban.

Az olasz politikus közölte: az Európai Parlament továbbra is támogatja az európai főügyészi tisztségre jelölt Kövesit, és az EP frakcióvezetőinek jövő szerdai ülésén napirendre tűzi majd a kérdést. A tekintélyes brit lap, a Financial Times viszont arról írt, hogy a bírósági felügyelet alá helyezéssel romlottak ­Laura Codruta Kövesi esélyei az uniós tisztség elfoglalására.

– Az intézkedéssel be akarják fogni a számat, tovább akarnak zaklatni bennünket, akik az igazságszolgáltatás terén tettük a dolgunkat. A jelek szerint egyeseket kétségbe ejtett, hogy európai főügyész lehetek – mondta Kövesi. Hozzátette: megalapozatlan lejáratási kísérletnek tartja az ellene indított eljárásokat.

Mint azt elemzők megjegyzik, a DNA exvezérének érvelése azért sántít, mert korábban éppen ő volt az, aki az ügyészségek pártatlanságának hangoztatásával utasította vissza a vádhatóságokat lejáratással, részrehajlással támadókat. Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezésére Kövesit tavaly nyáron váltotta le a DNA élőről Klaus Johannis államfő.

Az ellenzék vezetőjének számító román elnök közben bejelentette: népszavazást ír ki az európai parlamenti választások napjára. Bár a konkrét kérdés még nem hangzott el, az nagy valószínűség szerint az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos lesz. Az ellenzék – a brüsszeli intézmények támogatását élvezve – azzal vádolja a kormánykoalíciót, hogy a jogállamiságot veszélyezteti és leállítja a korrupcióellenes harcot az igazságügyi reformmal.

A hatalmon lévők ezzel szemben állítják: az alkotmánybírósági döntéseknek megfelelően korrigálják azokat jogszabályokat, amelyek ellentétesek voltak az alaptörvénnyel, s visszaélésekre adtak lehetőséget.

Alina Mungiu-Pippidi román politológus szerint a Johannis által kezdeményezett referendum egy populista lépés, amely az ellenzéki pártokat segíti, de nem hoz változást az igazságszolgáltatásban. Az elemző úgy véli, az államfő így akarja mozgósítani az ellenzék szavazóit, amivel azt is elárulja, hogy a kormánykoalícióval szemben álló pártok képtelenek vonzó alternatívákat nyújtani a választóknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.