Így uralkodna tovább az EU vezetése a briteken is

Az Európai Unió attól fél, hogy a britek csak több kisebb BREXIT megállapodást akarnak majd aláírni, amivel megszűnne a hatalma a szigetország felett. A britek azonban pont azt szeretnék elérni, hogy ne az EU szabályozza a kilépett ország életét – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 05. 31. 18:44
null
Kilépést sürgető transzparensek Londonban Fotó: MTI/EPA/Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel is érzi, hogy veszélybe került a hatalma, derül ki a BBC-s Katya Adler magyarázatából. Adler ízléses hasonlatával azt magyarázza, hogy a Brexit megállapodás, amit a britek szeretnének olyan, mint a ravioli. Sok kicsi párnácskából áll az étel. Amit az EU szeretne, az egy nagy párna, amit raviolonak hívnak.

„Az EU elmegy este aludni, és Svájcot látja rémálmaiban, ami egy sor kis megállapodást jelent, több mint 150-et ha jól tudom. És évek óta azon dolgozik, hogy belekényszerítse Svájcot egy darab megállapodásba azért, mert úgy már lenne egy pálca a kezében”, fogalmazott Adler. A hasonlatában arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel az EU sakkban tudja tartani a briteket és oda tud csapni, ha azok szembemennének az akaratával, mivel ha egy nagy keretegyezmény van, akkor a legkisebb „rendetlenkedés” esetén már fenyegetőzni tud, hogy felbontja a szerződést és mindent bukik a másik fél.

Éppen ezért a kezdeti szigor ellenére, úgy tűnik Brüsszel kész lenne újabb haladékot adni a briteknek az átmeneti időszak kitolásával, amíg ki nem alakul egy végleges kereskedelmi egyezmény, azonban Boris Johnson vonakodik a javaslattól és ragaszkodik az átmenet december 31-ei lezárásához.

Az EU szorult helyzetére Michael Gove miniszterelnöki tanácsadó is rámutatott, amikor elmondta, hogy Michel Barnier az EU Brexit főtárgyalója már kevésbé merev állásponton van a brit tengereken való halászat kérdésében és „több ország halászatért felelős miniszterével is folytatott telefonbeszélgetéseket a hét folyamán” valószínűleg, hogy rugalmasságra ösztönözze őket – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.