Isten segítségét kéri egy fekete bőrű nő, hogy utálni tudja a fehér embereket

Kiadott imádságában egy teológiával foglalkozó professzor arról ír, hogy nem akar törődni a fehér emberekkel, sem a rasszista lelkükkel, és nem akar hinni benne, hogy meg tudnak változni. Egyszerűen csak utálni szeretné őket, amihez Isten segítségét kéri – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 04. 08. 21:23
null
Woman wearing hijab Fotó: Getty Images/Image Source Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban jelent meg egy imádságokat tartalmazó könyv (A Rhythm of Prayer: A Collection of Meditations for Renewal), ami a megújulásban akarja segíteni az olvasóit. Ebben található egy olyan ima, amelyet egy teológiával foglalkozó professzor, Chanequa Walker-Barnes írt. Már a szöveg címe is beszédes: „Egy kimerült, fekete nő imádsága”.

Az ima egyből azzal indít, hogy a nő segítséget kér Istentől abban, hogy utálni tudja a fehér embereket. „Vagy legalábbis akarjam őket utálni”, folytatódnak a sorok, majd hozzáteszi az író, hogy nem akar többet törődni a fehér emberekkel, sem egyéni, sem kollektív szinten.

„Nem akarok többet törődni a félrevezetett, rasszista lelkükkel, és nem akarok hinni benne többé, hogy jobbak lehetnek, hogy nem lesznek többé rasszisták.”

Chanequa Walker-Barnes később tisztázta az írásában, hogy azokat a fehér embereket nem akarja utálni, akik antirasszista szövetségesek, és szembeszállnak a rasszizmussal. Az is kiderül, hogy a professzor elsősorban nem azon emberek utálata miatt fohászkodik, akik lekaszabolják a békés antirasszista tüntetőket, vagy akik lövöldözni kezdenek a fekete bőrű templomba járókra, ők ugyanis szerinte már a pokolban vannak.

Sokkal inkább azon emberek utálatához kér segítséget Walker-Barnes Istentől, akiket jó embernek titulál, akik szeretik a Fox News csatornát és Donald Trumpot, és akik alig burkolt rasszista megjegyzéseket tesznek az emberekre. Bár azt maga a professzor is beismeri, hogy nincs sok kapcsolata az ilyen emberekkel, mégis arra kéri Istent, hogy adjon neki engedélyt a gyűlöletre azon fehér emberek iránt, akik önmagukat progresszívként jellemzik, de valójában csak báránybőrbe bújt farkasok.

Az imádság írója azt is kérte Istentől, hogy ha nem is tudja megutáltatni vele a szóban forgó személyeket, legalább kímélje meg őt a fehér emberek oktató magyarázataitól (whitemansplaining) és a fehér nők könnyeitől.

Továbbá azt is kéri, hogy állítsa meg őt Isten abban, hogy mindig a legjobbat lássa az emberekben, és hogy mindig reménykedjen, hogy a fehér emberek tudnak jobbak lenni.

Chanequa Walker-Barnest több kritika is érte az ima miatt. Erre válaszul azt írta a közösségi oldalán, hogy azok, akik őt kritizálták, nem értik az ima lényegét, sem a könyvet.

 

Felidézett egy olyan esetet is, amikor rasszista megjegyzést tettek rá, ő azonban nem folyamodott bosszúért, hanem Istenhez fordult a haragjával. A professzor szerint számos olyan élményben volt része, ami miatt milliónyi oka van rá, hogy utálja a fehér embereket.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Flickr

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.