Joe Biden nem hozna békét

Egy hónap alatt nőtt Joe Biden előnye Donald Trumppal szemben a felmérésekben, de az amerikai választási rendszer sajátosságai miatt fenntartással érdemes kezelni ezt. Mindenesetre a Breit­bart Trump-párti hírportál elemzése szerint az elnököt akkor választhatják újra, ha olyan kérdésekre összpontosít, mint az infrastruktúra-fejlesztés, az oktatás, az egészségügy és az amerikaiak védelme.

2020. 06. 16. 9:14
Protesters rally against racial inequality and the police shooting death of Rayshard Brooks, in Atlanta
Dühös tüntetők Atlantában. A zavargáshullám és a koronavírus-járvány is megtépázta az országot Fotó: REUTERS/Elijah Nouvelage
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház lakója mindig élvezi a helyzeti előnyt, mindössze egy olyan elnöke volt az elmúlt negyven évben az Egyesült Államoknak, aki nem tudta újraválasztatni magát. Pedig az idősebb ­George Bush megnyerte a hidegháborút és az első Öböl-háborút is, de nem figyelt oda eléggé az amerikaiak mindennapi igényeire. „A gazdaság, te buta!” – adta Bill Clinton szájába az 1992-es elnökválasztás győztes mondatát tanácsadója, James Carville.

Most is ez lehet a döntő, állítja elemzésében az elnök mellett évek óta kiálló jobboldali hírportál, a Breitbart. Donald Trump előtt rögös út áll, ha meg akarja nyerni a novemberi elnökválasztást, ismeri el az elemzés. Az Amerikában eddig 118 ezer halálos áldozatot szedő koronavírus-járvány, illetve a George Floyd halála nyomán három hete tartó tüntetés- és zavargáshullám is megtépázta az országot. Hetek alatt tízmilliók veszítették el az állásukat, a munkanélküliségi ráta két számjegyűre szökött, és Anthony Fauci, a Fehér Ház vezető járványügyi szakértője szerint egy évig is eltarthat, mire az élet visszatér a megszokott kerékvágásba. Csak a diagnosztizált vírusfertőzöttek több mint kétmillióan vannak az Egyesült Államokban, a tényleges számot ennek a sokszorosára becsülik.

A Breitbart Trump javára írja: intézkedéseivel segítette az egyes szövetségi államokat, hogy hozzájussanak a szükséges egészségügyi felszereléshez, köztük lélegeztetőgépekhez. Nem esett George Bush hibájába sem: támogatások és hitelek segítik a polgárokat és a vállalkozásokat, hogy átvészeljék a kialakult válságot. A zavargások csillapításában pedig szerepet játszott, hogy Trump sürgette a Nemzeti Gárda bevetését, győzködve a tétovább kormányzókat és polgármestereket.

Dühös tüntetők Atlantában. A zavargáshullám és a koronavírus-járvány is megtépázta az országot
Fotó: Reuters/Elijah Nouvelage

Joel Pollak, a Breitbart elemzője szerint Trump nagy előnye, hogy demokrata párti ellenfele, Joe Biden megválasztása esetén folytatódna a jelenlegi békétlenség, miközben az amerikaiak többsége stabilitást akar. Egy friss felmérés szerint a közvélemény kétharmada, köztük a Trump fő szavazóbázisát alkotó fehérek csaknem háromnegyede ellenzi a demokratáknak a rendőrségi költségvetés csökkentését célzó politikáját. A demokrata szimpatizánsoknak is csak a szűk kisebbsége támogatja a lefaragásokat. Trumpnak érdemes – állítja Pollak – a most fókuszba került etnikai és történelmi kérdések helyett olyanokra összpontosítania, mint az infrastruktúra-fejlesztés, ami egyébként a ­2016-os kampányban is hangsúlyt kapott, az oktatás, az egészségügy vagy az amerikaiak védelme, ami a bevándorlásellenességet is magába foglalja.

Újraindul a kampány

A koronavírus-járvány miatti negyedéves kényszerszünet után indulnak újra a héten az amerikai kampánygyűlések. Donald Trump szombaton az oklahomai Tulsában találkozik a híveivel; igaz, az eseményre előzetesen, az interneten kell regisztrálni, a résztvevőknek pedig vállalniuk kell, hogy nem lépnek fel kárigénnyel a szervezőkkel szemben, ha elkapják a vírust. Oklahomában emelkedőben van az átfertőződés üteme. Trump kampányrendezvényét péntekre tervezték, ez azonban június 19-re esett volna, amikor az amerikai feketék azt ünneplik, hogy 1865-ben ekkor szabadultak fel a rabszolgaság alól. A szóösszevonással Juneteenthnek nevezett nap idén, a George Floyd halála utáni tüntetéshullám idején különös jelentőséggel bír. Ezért Trump nemrég közölte, afroamerikai barátaira és támogatóira hallgatva egy nappal elhalasztja az oklahomai rendezvényt. Tulsának is van jelentősége az amerikai etnikumok elmérgesedett viszonyában. Egy 1921-es feketeellenes pogrom legalább több tucat halálos áldozatot követelt a városban; a pontos szám ma sem ismert.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.