Justin Trudeau szavazatokra cserélte a környezetvédelmet

Zöld jelzést kapott Justin Trudeau kormányától egy az élővilágra és a kanadai őslakosok életterére egy­aránt veszélyes, ám vaskos anyagi haszonnal kecsegtető olajvezeték bővítési projektje — mindössze egy nappal azután, hogy az ottawai parlament alsóháza nemzeti klímavészhelyzeti nyilatkozatot fogadott el. A paradox helyzet jól jellemzi a liberális ikon szavazatokért folytatott keserves küzdelmét a küszöbön álló választások előtt, és bár a kanadaiak belefáradtak a szépfiú­imázs mögé bújó kormányfő jellegtelen politizálásába, karizmatikus ellenzéki vezető hiányában nem reménykednek változásban.

Tóth Loretta (Ottawa)
2019. 06. 21. 16:54
Leader of the Liberal Party of Canada, Trudeau poses before he spars at the Paul Brown Boxfit boxing gym in Toronto
A miniszterelnök edzés közben. Ütős imázs Fotó: Mark Blinch Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klímaváltozás valós és egyre sürgető problémájának nemcsak Európában, de az Atlanti-óceán másik oldalán is egyre fajsúlyosabb szavazatszerző erőt tulajdonítanak, nem meglepő tehát, hogy az október 21-ei választásokra lázasan készülő Justin Trudeau és kormánya mindent megtesz, hogy kiszolgálja a globális felmelegedés ellen fellépést sürgetők igényeit. Ennek különösen fontos apropót szolgált egy szakértők által nemrég közreadott jelentés, amely arra figyelmeztetett: Kanada éghajlata a világ többi részéhez képest kétszer gyorsabban melegszik, a kialakult helyzet pedig gyakorlatilag visszafordíthatatlan. Erre reagálva nagy többséggel fogadta el hétfőn az ottawai parlament alsóháza azt a nyilatkozatot, amely rögzíti: az országban klímavészhelyzet lett úrrá.

A nyilatkozatot még a kanadai miniszterelnökkel egyébként barátságos sajtó is „üres szavakként” jellemezte, amelyet aligha követnek majd konkrét lépések, ennek pedig egy nappal később épp az ottawai kormány szolgáltatta a legjobb bizonyítékát. Trudeau ugyanis bejelentette: jóváhagyják a Trans Moun­tain nevű, az Alberta állambeli Edmonton és a Brit Columbia állambeli Vancouver között elterülő olajvezeték bővítését. Mint mondta, a több mint 55 milliárd dolláros projekt munkálatait még idén megkezdik, a döntést pedig azzal magyarázta, hogy a vezeték csökkenti Kanada Egyesült Államokkal szembeni kiszolgáltatottságát.

A miniszterelnök edzés közben. Ütős imázs
Fotó: Reuters

– A környezetvédelem kétségtelenül fontos téma, időről időre meg is jelennek kisebb-nagyobb csoportok az ottawai parlament épülete előtt, hogy transzparensekkel követeljék a természeti értékek védelmét, azonban a társadalom ennél jóval nagyobb hányada él közvetlenül vagy közvetetten az olajból – magyarázza lapunknak a fővárosban élő Nathan, aki szerint a Trans Moun­tain bővítése bizonyosan több szavazatot hozhat Trudeau-nak a választások előtt, mint a klímavédelem. Elmondása szerint ráadásul Kanada igazi autós nemzet. Szerinte leginkább kínos, ahogy az ottawai kormány következetesség nélkül igyekszik kiszolgálni a lehető legszélesebb társadalmi igényeket, azonban véleménye szerint Trudeau-nak nem is nagyon van más választása, hiszen a konzervatív ellenzék a „valós” gazdasági problémákra kínál megoldást a kampányában.

Justin Trudeau népszerűsége egyébként a hivatalba lépése óta drasztikusan csökkent: a legutóbbi felmérések szerint a társadalom 68 százaléka szerint itt az idő, hogy új párt kerüljön hatalomra. A lapunknak a helyzetet értékelő újságírók ugyanakkor úgy vélik, noha a konzervatív párt Trudeau egymást követő ballépéseinek köszönhetően sokat erősödött, a párt vezetője és miniszterelnökjelöltje, Andrew Scheer korántsem olyan karizmatikus, mint a szépfiúimázs mögé bújó kormányfő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.